Čitaj mi!

Medijska mreža srpske dijaspore: Američki san

Uskrs u Kaliforniji... Hristos Vaskrse, zemlju potrese, tugu odnese a radost donese!

Čini se da su epigrafske reči Svetog Nikolaja srpskog i svepravoslavnog najbolji sinopsis naše ovogodišnje proslave "Praznika nad Praznicima". Naime, posle više od godinu dana raznih ograničenja, zabrana, izolacije, distanciranja, straha, zabrinutosti, blagodareći volji Božjoj i državnim vlastima koje su u poslednjem trenutku, na Veliku subotu, ublažile protivpandemijske mere, ove godine bilo je omogućeno da se naš narod okupi u prelepom hramu, posvećenom Svetom Savi srpskom, i da u radosti, koju samo Vaskrs može da donese, proslavi ovaj nadonosni praznik.

Poseta i učešće naroda je bilo iznenađujuće dobro, s obzirom na celokupnu situaciju. Oko 350 duša se sabralo na liturgiji u hramu toliko lepom i toliko ukrašenom, da se slobodno može reći da je prava ikona i predukus "Carstva Božjeg".

Zatim je usledio i piknik u porti našeg hrama, koji je organizovao vredni Crkveni odbor sa lokalnim ogrankom KSS-a.

Služili su se srpski specijaliteti sa roštilja, svaki vernik je na poklon od crkve dobio crveno Vaskršnje jaje koje su naše sestre pripremile, a narod je uživao u svečanoj atmosferi, lepom danu i, nadasve, u ozarenim poznatim licima, poštujući sve mere prevencije širenja pandemije.

Početnim delom Sveta Liturgije načalstvovao je i Vladika Maksim, blagoslovivši naše lokalno Sabranje i poželevši izobilje blagoslova od Vaskrslog Gospoda svim našim parohijanima, nakon čega je otišao u obilazak ostalih srpskih hramova u Los Anđelesu.

Vaskršnja proslava se nastavila i na Vaskršnji ponedeljak, liturgijskim sabranjem u prvom srpskom i najstarijem pravoslavnom hramu u Južnoj Kaliforniji, koji je podignut u istočnom delu Los Anđelesa još davne 1910. godine. Liturgijskim sabranjem je predsedavao Vladika Maksim uz sasluživanje svih srpskih sveštenika Los Anđelesa.

Autor emisije Dragan Rakonjac

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić