Čitaj mi!

Oko ekonomije: Vreme za novi stan?

U Srbiji, posebno u većim gradovima, pandemija nije mnogo poremetila trend u stanogradnji - nove nekretnine se sve više grade. Uz to, pojedine banke su konačno počele da primenjuju preporuku Narodne banke Srbije i odobravaju stambene kredite uz učešće od 10 odsto. Da li je konkurencija uradila svoje?

Jedan od pokazatelja oporavka od krize jeste upravo rast građevinarstva i to stanogradnje, a procena stručnjaka jeste da je pravi trenutak za kupovinu novog stana.

Zboog čega? Velika mogućnost izbora novih stanova, cene kvadrata, povoljne kamate na stambene kredite, posebno u evrima, stabilnost tržišta nekretnina, uvođenje identifikacionih kartica za agente nekretnina...

Istovremeno, ove nedelje Narodna banka Srbije donela je odluku da se ne menja referentna kamantna stopa od 1 procenat koja utiče na vrednost dinarskih pozajmica, a Evropska komisija je procenila da će srpska privreda da raste 5,3 odsto ove godine, što je više od njihovih provobitnih procena.

Vesna Damjanić Vesna Damjanić

Koje mere za podsticanje kreditne aktivnosti i zaštite korisnika je donala NBS, kakvi su efekti i šta je sve još predviđeno kako bi krediti bili dostupniji i povoljniji, pitanja su za goste Oka ekonomije. Uz ta kao pitanja nameću se i šta može da se očekuje kada je reč o cenama novih kvadrata, koje olašice i podsticaji nedostaju i kupcima i građevinskoj industriji i gde je Srbija u poređenju sa zemljama regiona.

Gosti emisije su direktor Centra za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS Bojan Terzić, generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić i predstavnik Privredne komore Srbije Bojan Stanić.

Iz Brisela, o najnovijoj prognozi Evropske komisije i procenama daljeg kretanja euribora koji diktira cenu kredita i u Srbiji, izveštava dopisnik RTS-a Dušan Gajić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.