Čitaj mi!

Ni kriva ni nevina: Žanka Stokić

Dvadeset drugog jula 2017. navršilo se tačno sedamdeset godina od smrti Živane Žanke Stokić, najpopularnije glumice međuratnih scena. Tim povodom Radio-televizija Srbije emituje igrano-dokumentarnu emisiju urednika i autora Aleksandra Gatalice Žanka Stokić - ni kriva, ni nevina.

Branislav Nušić i Žanka Stokić, 1925. Branislav Nušić i Žanka Stokić, 1925.

Sudbina Živane Žanke Stokić već decenijama je tipična za vreme u kojem je živela, nizala uspehe i na kraju stradala. Žanka Stokić bila je diva, bila je nada hiljada gledalaca. Nije prestala da voli i uveseljava svoju publiku ni tokom rata, smatrajući da zasmejavanje tužnih i osirotelih ne može biti zločin. Tako, međutim, nisu mislili oslobodioci koji su je uhapsili samo nekoliko dana po oslobođenju prestonice.

Na velikom procesu, na kojem je komičarka prvi put plakala, dok se njena publika smejala, optužena Živana Stokić osuđena je na osam godina gubitka građanske časti i zabrane igranja na pozorišnim scenama. Istek kazne nije doživela: umrla je u 60. godini u svojoj kući u Beogradu.

Emisija Žanka Stokić - ni kriva, ni nevina govori modernim televizijskim jezikom. Pored dokumentarnog materijala, žankinog glasa, zabeleženih pesama koje je pevala, glavni deo emisije predstavljaju ispovedni citati same Žanke Stokić koji se mogu pronaći u dvema njenim biografijama. Njih u emisiji govore četiri naše današnje dive, glumice: Svetlana Bojković, Nataša Ninković, Paulina Manov, i Milena Živanović.

Žanka Stokić Žanka Stokić

Četiri današnje glumice nisu odevene niti frizirane kao Žanka. One se na sceni pronalaze u svom svakodnevnom obličju, a samo rečju, pokretom i kretnjom dočaravaju najdramatičnije scene iz života Žanke Stokić.

Ovaj sasvim nov dokumentarističko-igrani pristup gledaocima će ponuditi neobičan televizijski ugao odakle mogu da bace novi pogled na sve protivrečno što se oko Žanke Stokić nakupilo, sve što nas danas tera da preispitamo njenu odgovornost i nanovo je oslobodimo, shvatajući, međutim, i koliko je pogrešila.

Osim urednika i autora Aleksandra Gatalice, u umetničkom timu nalaze se reditelj Petar Stanojlović, direktor fotografije Nedeljko Maletić, snimatelj Rade Bubalo i montažer Nenad Džodić.

broj komentara 0 pošalji komentar