Čitaj mi!

Kuči - pleme nad plemenima

Kuči su pleme prkosa, bunta i otpora, što su pokazali i u 21. veku na litijama u Crnoj Gori, organizovanim zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Kroz istoriju, Kuči nikada nisu trpeli okove, jaram i nepravdu. I nikada nisu dali na sebe. Zato su u prošlosti često i stradali.

Deo teritorije Kuča graniči se sa Albanijom, u kojoj su stolovale skadarske paše, koje Kučima nisu dale mira, ali ni Kuči njima. Zbog svoje nepokornosti i nepristajanja da Turcima plaćaju harač, Kuči umalo nisu zatrti kao pleme u vreme dok je u Skadru stolovao Mahmut paša Bušatlija. Kuči su tada životima platili svoju nepokornost.

Crkva na Medunu i grob Marka Miljanova
Crkva na Medunu i grob Marka Miljanova

Na Kuče nisu udarali samo Turci i Arbanasi, koji su harali na njihovoj teritoriji već je to, u dva navrata, činio i crnogorski knjaz Danilo, otac kralja Nikole.

Zbog nepristajanja da plaćaju porez Crnoj Gori, kojoj Kuči u to vreme nisu teritorijalno pripadali, knjaz Danilo je naredio dve pohare Kuča. U onoj koja se dogodila 1856. godine pobijeno je 230 žena, dece, staraca. Uz to je zapalio sela u Kučima, poharao crkve i opljačkao sve što je bilo vredno, od stoke do oružja.

O toj pohari, u mestu Orljevo danas svedoči spomenik na kome je ispisana samo jedna rečenica: „Ne udri brata Srbina Crnogorče".

Kuči su oprostili taj zločin, ali ga nisu zaboravili.

Danilov sin, kralj Nikola podigao je u Kučima dve crkve u znak pokajanja zbog zločina koji je njegov otac učinio sopstvenom narodu.

Kuči su iznedrili mnoge junake, a najveći među njima je Marko Miljanov Popović koga mnoge generacije u Crnoj Gori pamte po onoj, njegovoj čuvenoj rečenici „Junaštvo je kada sebe braniš od drugog, a čojstvo kada drugog braniš od sebe".

Osim Marka Miljanova, Kuči su dali i vojvodu Radonju koji je bio gubernator cijelih Brda (svih brdskih plemena u Crnoj Gori). On je prvi krenuo u oslobađanje srpskih zemalja od Turaka. Stradao je u Srbiji, a njegovo telo gotovo tri veka počivalo je u selu Bošnjak kod Leskovca, odakle je pre sedam godina preneto i sahranjeno u njegovom rodnom selu Kosor u Kučima.

I Starokuči i Novokuči imaju plemićko poreklo. Starokuči potiču od loze vladarske porodice Mrnjavčevića, dok Novokuči vode poreklo od Đordja Kastriotija, odnosno Skenderbega, koji je takođe bio plemićkog porekla.

I danas mladi ljudi u Kučima znaju da pobroje svoje pasove, odnosno kolena i imena svojih predaka 20 generacija unazad, a to je period više od pola milenijuma.

Urednik: Branko Stanković
Snimatelj: Darko Bursać
Montaža: Marija Baronijan Šašić