Čitaj mi!

Metamorfoze: Nada Šargin

Kada je upisala glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Nada Šargi je znala da će stalno morati da radi na sebi, da sa svakom ulogom uči i istražuje, kako kaže i po svetlu i po mraku.

Rođena je u Zrnjeninu, diplomirala glumu u klasi profesorke Vide Ognjenović. Nije dugo čekala da bude zapažena. Karijeru je počela u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Već sa prvom ulogom pokazala je čudesan dar i istinsku predanost glumi. Svaka nova uloga vodila je dalje i zahtevala više. Sada je prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu i dobitnica brojnih značajnih glumačkih priznanja.

Nada u predstavi
Nada u predstavi "Bela kafa"
Nada Šargin i Olivera Milošević
Nada Šargin i Olivera Milošević

Ona igra ubedljivo i lako veoma zahtevne a potpuno različite uloge i tumači kompleksnu žensku psihologiju: senzibilitet, senzualnost, seksualnost, ženske komplekse i sujete i komplikovane odnose sa ljudima i situacijama. Ali uvek i u svim njenim ulogama ima nečeg ličnog što ide iz njene pitome prirode. Svakom liku prišla je studiozno, dubinski analizirajući karaktere.

Na sceni je i duhovita zvodnica Zora Šišarka u Beloj kafi Aleksandra Popovića i Elektra u borbi za pravdu iz drame Danila Kiša, zatim opasna ali i krhka Šilerova Kraljica Elizabeta, senzualna Ana Petrovna u Ivanovu Čehova, žena, majka i ćerka u potrazi za identitetom u Livadi punoj tame Milene Marković.

Olivera Milošević
Olivera Milošević

Šargin ima gotovo religiozan odnos prema svojoj profesiji, uvek je spremna da istražuje i uvek spremna da sve što zna pokaže pred publikom. Svoju glumu vešto vodi ne samo kroz različite medije već i kroz sve žanrove, ostavljajući svojoj profesiji neobičnu originalnost i dubok trag.