Čitaj mi!

Tvrđave na Dunavu: Petrovaradinska tvrđava

U drugoj epizodi serije narator nam priča priče o Dunavu i tvrđavama na njegovim obalama. Putovanje brodom Argus počinje od Bačkog Novog Sela i tvrđave Bač, sve do Petrovaradinske tvrđave koju mnogi zovu neosvojiva tvrđava ili Gibraltar na Dunavu.

Ploveći niz Dunav do Novog Sada upoznaćemo zanimljiva mesta, ljude i događaje koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj istoriji i kulturi, kao što su Laza Kostić i Jovan Jovanović Zmaj. Posebno mesto u ovoj epizodi zauzima priča o moćnoj bastionoj tvrđavi kakva je Petrovaradinska tvrđava, a o kojoj će govoriti istoričari, arheolozi, arhitekte, kustosi, kulturni poslenici, entuzijasti, umetnici.

Petrovaradinska tvrđava
Petrovaradinska tvrđava

Dokumentarna serija "Tvrđave na Dunavu" sadrži sedam epizoda posvećenih Dunavu i njegovim tvrđvama. Serija je svojevrsno putovanje brodom od Bezdana do Trajanovog mosta kod Kladova, u kojoj nam o Dunavu, njegovim prirodnim i kulturnim vrednostima pripoveda narator-kapetan, glumac Miodrag Miki Krstović, a ulogu kapetana koji pravi makete brodova tumači Bogdan Ljubinković, kapetan u penziji sa Srebrnog jezera. Televizijska ekipa je plovila Dunavom brodom Argus i prešla put dug oko 550 km. U seriji učestvuje 50 sagovornika među kojima su stručnjaci, ali i umetnici, turistički vodiči, hroničari, entuzijasti, ribari. Serija je snimana sa vode, na kopnu i iz vazduha. Takođe, u seriji je korišćen arhivski materijal RTS iz 60-ih i 70-ih godina 20. veka, kao i fotografije i stare mape. Ideja da se serija "Tvrđave na Dunavu" realizuje potekla je od reditelja Nebojše Bradića.

Kapetan Bobi, modelar brodova
Kapetan Bobi, modelar brodova

Autor i urednik serije: Svetlana Ilić
Scenaristi: Vule Žurić, Svetlana Ilić
Stručni konsultant serije: dr Slavica Vujović, arhitekta
Stručni konsultant epizode: Slobodanka Babić, arhitekta
Izvršni producent serije: Svetlana Bandić
Glavni organizator: Srđan Boljević
Grafički dizajner: Vladimir Ivanović
Muzički urednik: Tijana Lukić
Majstor zvuk : Damjan Popadić
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Kolor korekcija: Draško Pejanović
Dron operateri: Dobrivoje Kaitović, Miroslav Kondić
Direktor fotografije: Petar Vujanić
Montažer: Milan Radičević
Reditelj: Milan Jovanović

Petrovaradinska tvrđava 1821.
Petrovaradinska tvrđava 1821.