Čitaj mi!

Tvrđave na Dunavu: Tvrđava Fetislam

"Tvrđava Fetislam" je sedma, poslednja epizoda, dokumentarne serije "Tvrđave na Dunavu" koju premijerno prikazuje Redakcija za kulturu i umetnost, Kulturno-umetničkog programa.

Nakon pređenih 450 km puta, ploveći niz veliki i moćni Dunav, ekipa serije "Tvrđave na Dunavu" je prošla kroz Gvozdena vrata i nastavila putovanje kroz Đerdapsku klisuru, sve do tvrđave Fetislam kod Kladova.

Đerdapska klisura
Đerdapska klisura

Na toj, za mnoge, najlepšoj trasi puta od Golupca, zavirili smo u daleku prošlost pričajući priče o ljudskim civilizacijama, lepenskim ljudima, i drugim narodima koji su vekovima živeli na njegovim obalama: Keltima, Rimljanima, Ugrima, Austirjancima, Turcima i Srbima.

Fetislam Mali grad
Fetislam Mali grad

Kako je nastalo Đerdapsko jezero, gde su nestali drevni gradovi, ostrva, narodi, kako danas žive ljudi na desnoj obali reke, šta smo sačuvali od spomenika i utvrđenih gradova, gde je nestao rimski put kroz klisuru, kako se nekada kroz nju plovilo, gde je nestalo ostrvo Ada Kale, kako smo prošli kroz brodsku prevodnicu da bimo stigli do tvrđave Fetislam, poslednjeg dunavskog bisera kroz Srbiju, samo su neka pitanja na koja smo tražili odgovore u poslednjoj epizodi serije.

Glavna kapija na tvrđavi Fetislam
Glavna kapija na tvrđavi Fetislam

Priča o samoj tvrđavi je priča o njenoj istoriji, životu kroz vekove i planovima za njenu obnovu. Seriju "Tvrđave na Dunavu" završavamo plovidbom do Trajanovog mosta, jednog od svetskih čuda koje je u 2. veku izgradio rimski car Trajan.

Kapetan Bobi, modelar brodova
Kapetan Bobi, modelar brodova

I u ovoj epizodi kapetan Bobi, dok pravi maketu dunavske lađe, priseća se plovidbe Dunavom kroz Srbiju i dunavskih tvrđava. Sećanje kapetana Bobija pripoveda nam narator, dramski umetnik Miodrag Miki Krstović.

Brod Argus
Brod Argus

Dokumentarna serija "Tvrđave na Dunavu" sadrži sedam epizoda posvećenih Dunavu i njegovim tvrđvama. Televizijska ekipa je plovila Dunavom brodom Argus i prešla put dug oko 550 km. U seriji učestvuje 50 sagovornika među kojima su stručnjaci, ali i umetnici, turistički vodiči, hroničari, entuzijasti, ribari. Serija je snimana sa vode, na kopnu i iz vazduha.

Tekija
Tekija

Takođe, u seriji je korišćen arhivski materijal RTS iz 60-ih i 70-ih godina 20. veka, kao i fotografije i stare mape. Ideja da se serija "Tvrđave na Dunavu" realizuje potekla je od reditelja Nebojše Bradića.

Tvrđava Fetislam
Tvrđava Fetislam

Autor i urednik serije: Svetlana Ilić
Scenaristi: Vule Žurić, Svetlana Ilić
Stručni konsultant serije: dr Slavica Vujović, arhitekta
Izvršni producent serije: Svetlana Bandić
Glavni organizator: Srđan Boljević
Grafički dizajner: Vladimir Ivanović
Muzički urednik: Tijana Lukić
Majstor zvuka: Damjan Popadić
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Kolor korekcija: Predrag Stamatović
Dron operateri: Dobrivoje Kaitović, Miroslav Kondić
Direktor fotografije: Petar Vujanić
Montažer: Milan Radičević
Reditelj: Milan Jovanović

Zalazak Sunca na Dunavu
Zalazak Sunca na Dunavu