Čitaj mi!

Oko: Ko može da nasledi Vučića u SNS-u

Koje osobine bi trebalo da ima budući lider naprednjaka i šta će ta promena značiti za partiju koja svoju popularnost bazira na sadašnjem lideru?

Nakon izbora 3. aprila novog predsednika mogla bi da dobije i Srpska napredna stranka. Naime, predsednik SNS-a Aleksandar Vučić najavio je povlačenje sa čela stranke i pomenuo da ima četiri ili pet kandidata za funkciju predsednika u najmoćnijoj partiji u Srbiji. Ko ima najviše šanse da nasledi Vučića, koje osobine bi trebalo da ima budući lider naprednjaka i šta će ta promena značiti za partiju koja svoju popularnost bazira na sadašnjem lideru?

Gorislav Papić
Gorislav Papić

Italija je takva zemlja da lider političke stranke nikada nije postao predsednik države. Predsednički mandat istina traje čak 7 godina ali su zato predsednička ovlašćenja izuzetno mala. U Italiji predsednik čak nije ni šef države. Sve to naravno ima veze sa politilčkom istorijom Italije. Ali, zašto onda trenutno najmoćniji čovek u Italiji, predsednik Vlade Mario Dragi želi da bude predsednik. I ne samo on, sedam godina u palati Kvirinal bi i 85- godišnji Silvio Berluskoni. Da li će u ponedeljak 13. italijanski predsednik postati Dragi ili Berluskoni?

Tradicija ne samo našeg naroda je da se 19. januara pliva za bogojavljenski krst. Pobednik je onaj koji prvi prepliva dužinu od 33 metra i stigne do krsta u vodi. Prema narodom verovanju, plivanje u ledenoj vodi se preporučuje, a koliko je to zaista zdravo i ko sme da se na januarskom minusu baci u vodu? Da li je važnija fizička spremnost ili snaga volje?

Urednik emisije: Gorislav Papić