Čitaj mi!

Medijska mreža srpske dijaspore: To smo mi u Australiji

Zbog garsonjere u Australiju

Životna priča Dragomira Ćatića je slična većini naših priča. Rođen je u Karanu, kod Užica. U gradu podno Zlatibora i Tare, završio je osnovnu školu i gimnaziju. Neko vreme igrao fudbal u Slobodi, i od tada traje ljubav prema tom sportu. U Beogradu završava geodeziju, počinje da radi u Gradskom geodetskom zavodu. Profesionalni put ga vodi u Irak, vraća se u Institut za puteve u Beogradu.
Dragomir dolazi u Australiju da bi zaradio za boravak u Italiji na Svetskom prvenstvu u fudbalu 1990 .godine. Međutim, život ispisuje druge namere i ciljeve. Njegova tadašnja devojka, Biljana, završava pravo i pridružuje mu se u Sidneju.

Venčanje i potom, sin Aleksandar. Porodica se ugnezdila, o povratku u Srbiju se samo razmišlja, a stvarna egzistencija se organizuje u Australiji. Dragomir kao geodeta radi u nekoliko građevinskih firmi, a najviše iskustva, ali i kontakata sa strukom, dobio je radeći za Njestfield, najveću firmu za izgradnju trgovinskih centara u Australiji.

Na sugestiju naših ljudi, 1998. godine, formira sopstvenu Kompaniju i počinje, kako se to ovde kaže, da radi za sebe. Supruga Biljana, i  kasnije sin Aleksandar, priključuju se firmi i tako je nastao porodični posao koji traje, uspešno, već dve decenije. Dragomir Ćatić je jedini geodeta-Srbin, sa profesionalnom licencom, na ovim prostorima.

Sa dozom nostalgije često ponavlja: "Eh, da sam imao samo garsonjeru u Beogradu, nikada me Sidnej ne bi video".

Autor emisije Dragan Caran

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore  mr  Mirjana Raičević Tasić