Čitaj mi!

Rani kadrovi 013: Maša Miljković

Petu epizodu druge sezone serijala "Rani kadrovi", posvećene studentskom filmu u Srbiji i snimljene u vlastitoj proizvodnji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a, emitujemo 31. maja.

U ovoj emisiji "Ranih kadrova", koja nosi naziv "013: Maša Miljković", predstavljamo mladu autorku čiji su ključni rediteljski motivi put, potraga i samoispitivanje. Njeni prizori su dinamični, njeno pripovedanje psihološki pronicljivo, katkad otvoreno i enigmatično. Ona teži filmskoj priči koja će biti i svojevrsni psihološki dnevnik. Njeni radovi u isti mah predstavljaju istraživanje vizuelnih potencijala i same prirode filmskog medija...

Marko Novaković i Maša Miljković u studiju Ranih kadrova
Marko Novaković i Maša Miljković u studiju Ranih kadrova

Maša Miljković rođena je 1999. u Beogradu. Tokom školovanja provela je godinu dana u Francuskoj, gde je išla u gimnaziju "Lumiere" u Luxevil-les-bains. 2017. je upisala filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Tokom studija snimila je nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova.

Maša Miljković i Marko Novaković sa glumcem Pavlom Čemerikićem
Maša Miljković i Marko Novaković sa glumcem Pavlom Čemerikićem

Nakon uvodnog razgovora sa mladom rediteljkom u studiju "Ranih kadrova", pogledaćemo inserte iz filma "Ceste" iz 2021. godine, koji je bio i njen završni ispit na trećoj godini studija.

Ceste - fotografija iz filma
Ceste - fotografija iz filma

Film "Ceste", scenaristkinje i rediteljke Maše Miljković, specifičan je "road-movie" u kojem glavni junak nudi vožnju nepoznatim osobama. Jednoga dana on svojim kolima poveze devojku koja mu probudi određena pitanja i osećanja koja nije u stanju da joj u toku te vožnje direktno i saopšti... Uloge u filmu tumače Pavle Čemerikić i Milica Sužnjević.

Sanja Milić, kritičarka u emisiji
Sanja Milić, kritičarka u emisiji

Televizijski prikaz filma "Ceste" donosi nam Sanja Milić, novinarka i dugogodišnja urednica programa za kulturu Radio Beograda 2, autorka niza razgovora sa našim vodećim piscima i umetnicima.

U drugom delu razgovora u studiju u emisiju dolazi gost Maše Miljković - mladi glumac Pavle Čemerikić, a biće reči i o pripremi njenog diplomskog kratkometražnog igranog filma, koji nosi naziv "Prisluškivanje".

Marko Novaković, eksterijer Ciglane
Marko Novaković, eksterijer Ciglane

Kreator i urednik serijala: Marko Novaković
Scenarista: Srđan Vučinić
Reditelj: Marko Jeftić
Direktor fotografije: Bojan Rakić SAS
Scenograf: Mira Andrejević
Kostimograf: Aleksandra Stošić-Krstović
Montažer: Petar Šumonja
Dizajn grafike i animacija: Nenad Krstić
Kompozitor: Vladimir Pejković
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Šminker: Jelena Đorđević
Producent: Jeka Guk-Vlatković
Proizvodnja: Radio-televizija Srbije 2021.