Čitaj mi!

Kvadratura kruga: Biljka besmrtnosti uspeva i u Srbiji

Već stotinama godina mnogi narodi koriste smilje u tradicionalnoj medicini i tu biljku nazivaju biljkom besmrtnosti.

Ta tipično mediteranska biljka, koja voli sunce i kamen, od pre deset godina uspeva i u Srbiji. Mnogi su bili skeptični kada je pre jedne decenije Novica Šutić iz Gornje Mutnice kod Paraćina zasadio prve plantaže smilja ispod Rtnja. Ispostavilo se da to podneblje, zbog sudara mediteranske i kontinentalne klime i vulkanskog zemljišta i te kako odgovara smilju koje je na tom prostoru dalo izuzetan kvalitet.

Novica Šutić
Novica Šutić

Zahvaljujući Šutiću koji smilje uzgaja na površini od 150 hektara, Srbija je postala jedan od tri najveća proizvođača organskog smilja u svetu. Svu količinu ubranog smilja Šutić prerađuje u eterično ulje čija se cena po litru, na svetskom tržištu, kreće od 400 do 1.400 evra. Za jedan litar eteričnog ulja potrebno je od 500 do 1.000 kilograma svežeg smilja, a prinosi po hektaru su u proseku oko 10 tona.

Biljka besmrtnosti, smilje
Biljka besmrtnosti, smilje

Novica Šutić ima potpuno zaokružen proces proizvodnje smilja, od semena, preko sadnica do destilacije smilja. Biotpad, koji ostane nakon destilacije, pretvara u pelet koji koristi kao gorivo u destileriji, tako da je prema studijama Ujedinjenih nacija prvi u Srbiji stvorio cirkularnu ekonomiju sa takozvanom nultom tačkom otpora.

Plantaže smilja podno Rtnja
Plantaže smilja podno Rtnja

Smilje sadrži visok procenat kolagena i deluje protiv slobodnih radikala koji su glavni krivci za starenje kože tako da se ova biljka, koja deluje i protiv upala, koristi za regeneraciju kože. Koristi se i za lečenje respiratornih infekcija i reumatskih tegoba.

Cirkularna ekonomija sa nultom tačkom otpora
Cirkularna ekonomija sa nultom tačkom otpora

Urednik: Branko Stanković
Snimatelj: Darko Bursać
Montaža: Marija Baronijan Šašić