Čitaj mi!

Oko: Srpska crkva - od Stare Srbije do Severne Makedonije

"Vekovni san je ostvaren, ispisuje se istorija", tako mediji u Skoplju komentarišu odluku Srpske pravoslavne crkve da Makedonsku pravoslavnu crkvu prizna kao autokefalnu.

Stav SPC-a juče je u Skoplju saopštio patrijarh srpski Porfirije, na oduševljenje prisutnih vernika. Poglavar Makedonske crkve, arhiepiskop Stefan kaže: "Na ovaj trenutak čekali smo 55 godina."

U Beogradu bojažljivo reaguju na vest iz Skoplja. Ima i nezadovoljnih glasova - pretresaju istoriju, pominju cara Dušana, Balkanske ratove, Staru Srbiju, Tita i pitaju se da li je žrtva arhiepiskopa Jovana bila uzaludna.

Stevan Kostić
Stevan Kostić

Šta je ovom odlukom dobila Srpska pravoslavna crkva, a šta Srbija, da li je ovo prvi put da SPC proaktivno deluje, šta odluka znači za odnose Beograda i Skoplja, za odnose u regionu i zašto je doneta baš sada?

Crkva u Skoplju očekuje da će od vaseljenskog patrijarha tomos o autokefaliji dobiti već 11. juna. Ipak, glavno pitanje je - kako će se ta crkva zvati?

U emisiji govore: univerzitetski profesor i kulturolog Jovan Janjić, Mitko Arnaudov sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Stevan Gajić iz Instituta za evropske studije.

Autor i voditelj: Stevan Kostić