Čitaj mi!

Srbija na vezi

Pre tačno 80 godina odigrala se jedna od najvećih i najrazornijih bitaka iz vremena Drugog svetskog rata na području Balkana – zajednička ofanziva nemačkih okupacionih i hrvatskih, odnosno ustaških snaga pod kodnim nazivom „Zapadna Bosna“, poznatija kao Bitka na Kozari, protiv malobrojnih lokalnih partizana. U neravnopravnoj borbi daleko bolje naoružanih i deset puta brojnijih neprijateljskih snaga, osim partizana, masovno je stradalo pre svega civilno stanovništvo, uglavnom srpsko. Prema još uvek nepotpunim podacima u toku ove neprijateljske operacije stradalo je oko 35 hiljada ljudi, dok je najveći deo, blizu 80 hiljada sproveden u ustaški logor Jasenovac, poznatiji kao „logor smrti“.

 

Krvava istorijska epopeja na Kozari pretvorila je ovu planinu u legendu. U spomen na te tragične događaje kada je masovno stradalo nedužno civilno stanovništvo Potkozarja i Kozare, svake godine se u Beogradu, početkom juna, okupljaju preživeli stradalnici te bitke i njihovi potomci podsećajući se na te tragične dane, ali i afirmišući nacionalni identitet, sveukupnu kulturu i običaje tog kraja. O svim ovim dešavanjima, programu i svrsi „Susreta Kozarčana", kao i o samom Udruženju Kozarčana, koje je organizator ove već tradicionalne manifestacije, saznaćemo više od gosta u emisiji predsednika Izvršnog odbora Udruženja Kozarčana u Beogradu Rade Karalića.

 

U nastavku emisije čućemo priče stradalnika poslednjeg rata iz 90-ih na području Bosne i Hercegovine (BiH), videćemo kako žive Srbi povratnici u federalnom delu BiH, odnosno na području Unsko-sanskog i Livanjskog kantona, gde su dotrajala infrastruktura, nedostatak posla i oduzimanje lične imovine samo neki od njihovih problema a jedina nada su im pomoć od Republike Srpske i Srbije.

Videćemo takođe i kako je proteklo obeležavanje 25. godišnjice osnivanja Zajedničkog veća opština Vukovar (ZVO), kojim je započeo proces mirne reintegracije oblasti Istočne Slavonije, Zapadnog Srema i Baranje u pravni sistem Republike Hrvatske. O važnosti te institucije, osnovane na osnovu Erdutskog sporazuma, koja treba da štiti prava srpske zajednice u tom delu RH, njen nacionalni, verski i kulturni identitet za emisiju govori aktuelni predsednik ZVO Dejan Drakulić.

Jedan od načina podsticanja i očuvanja nacionalnog identiteta jesu i javna takmičenja iz oblasti znanja, a to se dogodilo upravo prošle nedelje u Vukovaru, gde su se okupile sve okolne škole koje rade po tzv. modelu A, i organizovale takmičenje iz poznavanja srpskog jezika, kulture i istorije, o čemu ćemo videti izveštaj.

A svoj doprinos negovanju lokalne muzičke tradicije svakako pruža i Tamburaški sastav „Dunavske zore" i Zoran Đuzo Đuranović iz Borova. Za ovu priliku premijerno ćemo videti njihov najnoviji muzički spot pod nazivom „Jedno vreme".

Iz emisije bi smo izdvojili prilog Vladana Rakića sa promocije knjige „Kordun, od lepote do golgote".

Urednici emisije Nada Vukelić i Miroslav Karlica.

Rediteljka Erna Gligorijević.