Čitaj mi!

O životu i o smrti

Povodom dvadesetogodišnjice bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije, u utorak, 23. aprila, biće premijerno prikazan igrani TV film "O životu i o smrti". Ovaj omnibus od pet fiktivnih priča inspirisanih tragičnim događajem iz 1999. godine, snimljen je u produkciji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa Radio-televizije Srbije, u režiji Predraga Velinovića i prema scenariju Predraga Perišića.

TV film "O životu i o smrti", u svakoj od pet priča, prati fiktivne junake čije se životne putanje ukrstiti u noći bombardovanja zgrade Televizije. U ovim fiktivnim pričama, u kojima ljudske sudbine vidimo u trenucima ličnih dilema, generacijskih sukoba, borbe i pokušaja da se prevaziđe usamljenost, tragika proizilazi iz nedovršenosti tih životnih sudbina nad kojima lebdi pretnja u atmosferi bombardovanja.

Aleksandar Đurica i Jasna Đuričić
Aleksandar Đurica i Jasna Đuričić

Mlada porodica koja čeka prinovu, majka i ćerka koje pokušavaju da prevaziđu uzajamnu otuđenost, mladić i devojka koji jedno u drugom pronalaze nadu i utehu - samo su neke od priča u kojima mikro drame naizgled običnog svakodnevnog života uhvaćenog u jednom sudbonosnom danu, i na jednom mestu, postaju deo veće panorame o životu i o smrti. Iako ni u kom smislu ne koristi lične i pojedinačne priče žrtava bombardovanja Televizije, ovaj igrani omnibus predstavlja svojevrsnu posvetu upravo njima.

Dara Džokić i Nada Šargin
Dara Džokić i Nada Šargin

Snimanje TV filma završeno je krajem marta, a premijera je planirana za 23. april 2019, u sklopu programa kojim će, na taj dan, RTS obeležiti dvadesetogodišnjicu tragičnog događaja.

RTS Izdavaštvo priprema knjigu scenarija za TV film "O životu i o smrti", autora Predraga Perišića.

Jasna Đuričić, Milutin Milošević, Nada Šargin i Nebojša Milovanović
Jasna Đuričić, Milutin Milošević, Nada Šargin i Nebojša Milovanović

Autor scenarija, Predrag Perišić, renomirani dramski pisac, scenarista i profesor filmskog i TV scenarija, poznat je i po svom dugogodišnjem radu dramaturga i urednika u Radio televiziji Srbije. 

Milutin Milošević
Milutin Milošević

Opus reditelja Predraga Velinovića obuhvata nagrađivane filmove "Senke uspomena", "Volim te najviše na svetu", "Motel Nana", a u bogatu tradiciju TV drama i TV filmova Radio televizije Srbije spadaju i njegova ostvarenja "Lakši slučaj smrti", "Dvoboj za troje" i "Zajedničko putovanje".

Miodrag Krivokapić i Nebojša Milovanović
Miodrag Krivokapić i Nebojša Milovanović

U TV filmu igraju Dragan Petrović Pele, Dara Džokić, Nada Šargin, Milutin Milošević, Danijela Kuzmanović, Strahinja Blažić, Milica Sužnjević, Nataša Perić, Pavle Mensur, Miodrag Krivokapić, Nebojša Milovanović, Jasna Đuričić, Aleksandar Đurica, Ljubivoje Tadić, Marko Radić, Lazar Đukić, Ivan Ninčić, Nikola Stanković, Miodrag Rakočević, Dejan Petošević i Lazar Nikolić.

Nada Šargin
Nada Šargin

Urednik filma je Kristina Đuković, producent Dragana Bogdanović, izvršni producent Milorad Konrad, direktor fotografije Milorad Glušica, kostimograf Aleksandra Aleksandrić, scenograf Miroslava Andrejević. Snimatelji zvuka su Branko Stojanović i Darko Glišić, a dizajn zvuka je radio Nebojša Dragićević. Montažer filma je Vladimir Radovanović.