Čitaj mi!

Metamorfoze: Anita Mančić

Anita Mančić je jedna od naših najvrednijih pozorišnih glumica. Stručnjak je za tumačenje likova u komplikovanim okolnostima i junakinja složenih osećanja.

Ona dobro zna kako valja scenski razigravati komičke valere, a ogromnim glumačkim umećem često uspeva da u komičnom otkrije i tragičnu dimenziju žene zarobljene u vrtlozima života.
Scenski šarm Anite Mančić i veštine kojima ona vlada glumački zanat uzdiže na stepen visoke umetnosti.

Anita Mančić
Anita Mančić

U obrazloženju jedne od brojnih nagrada koje je dobila piše: "Anita je glumica sa izvanrednim talentom, očaravajućim pogledom, lepotom koja zna da bude i gruba i nežna, sa darom i stavom kojim potvrđuje da je srasla sa pozornicom, da u isti mah osluškuje partnera na sceni i damare publike u sali, ali i gracioznost pokreta kojim dokazuje da je scena njen prostor".

Anita i Olivera na snimanju
Anita i Olivera na snimanju

Ona ume da se igra na sceni, da pronicljivo ulazi u dušu lika koji igra. Njena lakoća i duhovitost počivaju na dubokoj emotivnosti i unutrašnjem sadržaju.

Glumu je diplomirala 1990. godine u klasi profesora Predraga Bajčetića.

Anita i Olivera
Anita i Olivera

Tokom karijere igra na svim beogradskim scenama i u produkcijama festivala Grad teatar Budva. Ima pet Sterijinih nagrada za najbolje glumačko ostvarenje, Nagradu Ljubinka Bobić kao i Nagradu Žanka Stokić za izuzetan doprinos filmskoj, pozorišnoj i televizijskoj umetnosti.

Aktivno se, kroz individualne akcije bavi humanitarnim radom.

Olivera Milošević
Olivera Milošević

Veruje da umetnik kroz svoju umetnost i kroz svoju javnu reč mora da bude odgovoran, da ljudima daje dobar primer. Zato uvek i celim bićem stoji iza onoga što igra, što radi i govori.

autor i urednik Olivera Milošević
snimatelj Dalibor Vučković
montaža Miloš Ačanski
reditelj Milica Mitrović