Čitaj mi!

Oko: Sarajevo Safari, da li je bilo lova na ljude?

Sarajevo, ali i region, ovih dana pričaju o filmu slovenačkog reditelja Mirana Zupaniča "Sarajevo Safari". Film govori da su u vreme rata bogati stranci plaćali da pucaju na civile u Sarajevu sa pozicija Vojske Republike Srpske i da je i Beograd učestvovao u organizaciji.

Film bi uskoro trebalo da bude prikazan na Al Džazira festivalu dokumentarnih filmova u Sarajevu. Reditelj kaže da u njemu uopšte nema fikcije, da je to čist dokumentarni film. Ipak, i pre nego što je prikazan, izazvao je reakcije, naročito u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

I beogradski reditelj Srđan Dragojević kaže da je planirao da snimi film sa sličnom tematikom, ali da je odustao zbog nepouzdanih informacija.

Jedna od stvari koja je svakako najspornija je kako su "lovci na ljude" mogli da lete preko Beograda u vreme dok je Beograd bio pod sankcijama, pa nije bilo letova.

Šta na sve kaže slovenački reditelj Zupanič? Istraživali smo šta je sve sporno u filmu koji još nije prikazan i zašto je izazvao toliko reakcija.

Prva asocijacija na njega je legendarna uloga Šćepana Šćekića u Pavićevim Srećnim ljudima. Pamtimo ga i kao Čerčila u Porodičnom blagu, kao Bricu u Tri karte za Holivud. Na televiziji smo ga gledali i u Otpisanima, u brojnim partizanskim filmovima. A poslednju deceniju života najviše je uživao dok je recitovao stihove iz Gorskog vijenca. U Oko magazinu pogledajte priču o glumcu Danilu Lazoviću.