Čitaj mi!

Velika iluzija u Veneciji 2022.

Tokom 10 festivalskih dana u kasno leto 2022. Venecija, poznata po bijenalu umetnosti, ali i karnevalima, bila je svetska pozornica filma, naročito američkih koji su baš na starom kontinentu otpočeli trku za Oskara, poput nagrađenih ostvarenja "Tar", "Magične žene iz Inšerina", "I kosti i sve".

Veliko finale 79. Venecijanskog festivala obeležile su žene dokumentaristi i trijumf malih, nezavisnih filmova nad moćnim striming servisom "Netfliks". Nakon Kloi Žao i Odri Divan, američka rediteljka Laura Poitras nastavila je trend pobede žena na najstarijem filmskom festivalu na svetu, započet 2020. godine.

Ejbel Ferara i Sandra Perović
Ejbel Ferara i Sandra Perović

Na Mostri je bio i srpski film - svetsku premijeru u paralelnom festivalskom programu "Nedjelja kritike" imalo je debitantsko ostvarenje Dušana Zorića i Matije Glušćevića "Da li ste videli ovu ženu?".

Viržini Eferi i Sandra Perović
Viržini Eferi i Sandra Perović

Nasuprot Holivudu i striming servisima, u Veneciji se sa novim filmom "Otac Pio", predstavio i jedan od najvećih reditelja današnjice, beskompromisan autor dosledan umetničkom, slobodnom, avangardnom filmu. Pored Ejbela Ferare, u emisiji "Velika iluzija u Veneciji 2022." ekskluzivno govore i "Gran prijem" nagrađena francusko-senegalska rediteljka Alis Diop i nova muza Pola Verhuvena - glumica Viržini Efira.

Sandra Perović
Sandra Perović

Autor i urednik: Sandra Perović

Realizacija: Marija Aranđelović, Marko Jeftić