Čitaj mi!

Srbija na vezi

Ugostićemo dr Biljanu Šljukić Paunković, vanrednu profesorku na Fakultetu za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu. Ona je jedna od koordinatora manifestacije Evropska noć istraživača, koja se 30. septembra i 01. oktobra održava u 25 evropskih zemalja i 26 gradova u Srbiji. Govoriće nam o tome šta je u fokusu ovogodišnje manifestacije i na koji način uspevaju da nauku približe deci. Deo razgovora odnosiće se i na njen istraživački rad na Univerzitetu u Lisabonu, gde sa svojim timom radi na unapređenju litijum-jonskih baterija.

Predstavljamo vam i jednog istraživača na polju muzike. Nas gitarista Miloš Kračunović, voli da eksperimentiše sa džez i etno muzikom. Sa Patrišom Gavez, bivšom saradnicom Tine Tarner i grupom svojih kolega sa Jam music lab univerziteta u Beču,na kom i predaje, priprema novi album.

Upoznajemo i Bogdana Pavlovića našeg slikara, koji već 3 decenije živi i radi u Parizu. Svoj umetnički prostor smestio je u čuvenoj Pariskoj Košnici, paviljonima koji su izgrađeni 1900 za potrbe svetske izložbe, a koji su zahvaljujući mecenama postali umetnička kolonija.

U goste nam dolazi i Radomir Rey Bosiljčić, predstavnik naše poslovne dijaspore iz Arizone. Radomir više od 3 decenije obnavlja stare rudnike i eksploatiše kamen za kojim postoji velika potražnja na američkom tržištu. Bez obzira na veliki i odgovoran posao koji obavlja u Arizoni, često dolazi u Gorjane nadomak Užica, gde obnavlja šljivike na imanju svojih predaka, jer u tom poslu vidi i veliku izvoznu šansu Srbije.

Urednik emisije: Dragana Živojnović

Realizator: Ernestina Gligorijević