Čitaj mi!

Trag: Srce pozorišta - glumačka porodica Popović

Pozorište uvek mora da bude pomalo sumnjivo, rekao je Vaclav Havel, verovatno govoreći o savremenom pozorištu. Ono što je u vremenu nepromenljivo jeste da je pozorište dobra škola za glumce, publiku, neretko i samo društvo. Nastanak pozorišta svakako je krupan korak za umetnost, otelotvorenje prosvetiteljskih ideja i buđenje nacionalne misli.

Srpski grad u tuđini, posle pada Bahovog apsolutizma, širi krila u razvoju kulture. Novi Sad je u to vreme stecište industrije, trgovine, zanata i vapi da se glasno čuje srpska reč...

Srpsko narodno pozorište - Novi Sad
Srpsko narodno pozorište - Novi Sad

Brojne pozorišne trupe postojale su u celoj Vojvodini. U jednom trenutku slile su se u jednu i sačinile prvo pravo pozorište, odnosno prvi profesionalni pozorišni ansambl. Osnovao ga je Jovan Đorđević sa nekolicinom intelektualaca toga vremena. Pozorište su finansirali uglavnom dobrotvori ali i narod. Građani su darovali odelo za kostim i nameštaj za rekvizitu... Polovina 19. veka je vreme u kome se živelo za pozorište. Uprkos tome glumački poziv nije bio na ceni, ali su se hrabri i odvažni glumci i glumice obreli u pozorišnu misiju. Tako su pet kćeri i dva sina jednog sveštenika postali glumci.

Zorka Todosić
Zorka Todosić

Porodica Popović broji 23 člana koji su bili u pozorištu od 1861. godine, kada je Katica, prva ćerka Luke Popovića stupila na scenu, sve do 1949. kada je sa životne i pozorišne scene otišao poslednji član porodice. Ćerke, sinovi, zetovi, snaje i unuci su svojim različitim umetničkim dostignućima i zanimanjima konstituisali i početke Srpskog narodnog pozorišta a nešto kasnije i Narodnog pozorišta u Beogradu. Među njima su značajna imena srpskog glumišta poput Draginje i Dimitrija Ružića, Ljubice i Dimitrija Kolarovića, Jelisavete i Pere Dobinivića, Zorke Todosić koja je prvakinja Narodnog pozorišta ili Milke Marković, prve rediteljke u nas.

Luka Popović
Luka Popović

U emisiji „Srce pozorišta - glumačka porodica Popović" govore Zoran Maksimović, teatrolog, Milena Leskovac, teatrolog, Aleksandra Milošević, kustos, Muzej pozorišne umetnosti u Beogradu, Marija Mdenica, glumica SNP, Aleksandra Poleksić, glumica SNP.

Ljubica Kolarović
Ljubica Kolarović

Autor: Radica Smiljković
Urednik: Jugoslava Đurica
Snimatelj: Dimitrije Hadži Nikolić
Montaža: Vladimir Krstić

Ekipa RTS-a sa sagovornicima u Srpskom narodnom pozorištu
Ekipa RTS-a sa sagovornicima u Srpskom narodnom pozorištu