Čitaj mi!

Studio znanja: Mobing

Mobing se kao pojam pojavljuje poslednjih 20-ak godina, ali pravi akcenat na borbu protiv vršenja agresije nad zaposlenima tek treba da se dogodi. Ekipa Studija znanja će zajedno sa svojim gostima u ovonedeljnoj emisiji pokušati da da mali doprinos ovoj borbi.

U prvom delu emisije razgovaramo sa pravnicom Olgom Vučković Kićanović koja će nam objasniti šta je mobing, kako se dokazuje i koji su pravni postupci kada želimo da ga prijavimo. Sa nama je i direktor Agencije za mirno rešavanje sporova, Ivica Lazović, od kog ćemo čuti više o mirnom rešavanju radnih sporova, kao i o SOS mobing telefonskoj liniji.

Instruktorka baleta Dragana Stanisavljević će nam ispričati šta se dešava u ovom svetu kada se zavesa spusti, kao i šta su najčešći razlozi mobinga u ovoj sferi umetnosti.

Ivica Lazović, Maja Bojić i Olga Vučković Kićanović
Ivica Lazović, Maja Bojić i Olga Vučković Kićanović

Kada govorimo o mobingu, teško je ne biti pod stresom, ali nam naši muzičari Ivana Vladović i Marko Atanacković donose predah uz pesmu No strees Laurenta Wolf-a. Takođe, često žrtve mobinga imaju osećaj da tonu sve dublje, te ćemo čuti i numeru Rolling in the deep, dok će nam na samom kraju Marko i Ivana izvesti pesmu Survivor, grupe Destiny's child.

U prilozima naših novinara videćemo ponašanje producenta i kafe kuvarice prilikom razgovora za posao, kao i kakve psihičke posledice može takvo ponašanje da ostavi na kandidate za novi posao.

Sa psihološkinjom Nevenom Radovanović i pedagoškinjom Biljanom Radosavljević sagledaćemo na koji način se treba nositi sa posledicama mobinga, bilo na poslu, bilo u školi, dok sa Markom Tošićem iz Centra za integraciju mladih govorimo o načinima na koje je digitalno nasilje prisutno kao oblik mobinga među mladima.

Ukoliko mislite da ste žrtva mobinga, obavezno prijavite, ili se javite na broj 0800/300-601. Oni će vam dati najbolji savet kako da ne izađete oštećeni iz te situacije.

Mi vam na našem instagram profilu postavljamo jedno pitanje vezano za ovu temu: Da li ste nekada bili žrtva mobinga? Glasanje traje samo 24č, i biće dostupno od petka u 17č.

Odgovorni urednik redakcije Opšteobrazovnog programa: Zoran Živković
Voditeljka: Maja Bojić
Reditelj: Darko Kamarit