Čitaj mi!

Srbija na vezi

U znaku Svetoga Save

Protekla nedelja je za sve Srbe, kako u matici Srbiji tako u regionu i dijaspori, bila u znaku najvećeg srpskog prosvetitelja Svetog Save, sina velikog župana Stefana Nemanje i Ane, rođenog oko 1174.g. kao Rastko Nemanjić, utemeljivača samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, ali i srpske diplomatije, zakonodavstva, zdravstva i književnosti. Širom Srbije i Republike Srpske, kojima je ovaj dan državni praznik, održane su akademije i prigodne svečanosti.

Svečane akademije i druga prigodna obeležavanja ovog važnog datuma održane su i kod Srba u regionu i dijaspori. Ovoga puta videćemo kako je to izgledalo u Temišvaru, gde je prisustvovao i direktor Kancelarije za dijasporu Vlade Srbije Arno Gujon, a odakle nam je priču poslao naš saradnik Nikola Lakić, kao i iz Budimpešte gde je svečanu akademiju u čast velikog srpskog prosvetitelja pratila Diana Kondić Đurić.

U emisiji ćemo videti i kako je protekla poseta predsedavajuće Predsedništva Bosne i Hercegivne iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović Mađarskoj, kojom prilikom se sastala i sa vrhom mađarske vlasti – sa predsednicom Katalin Novak i premijerom Viktorom Orbanom, kao i sa predstavnicima srpske zajednice u toj zemlji, o čemu nas izveštava saradnica emisije Diana Kondić Đurić, urednica Varoš RTV u Budimpešti.

Iz drugog dela emisije izdvojili bi smo dva priloga. Prva je priča od dopisnika iz Čikaga Aleksandra Žigića koji je prisustvovao već tradicionalnoj manifestaciji Krajiških Srba u tom gradu u Americi, obeležavanju slave Svetog Stefana, Dana Republike Srpske, a druga priča nam dolazi iz Dalmacije, iz sela nedaleko od Knina, koju je zabeležila Vaska Radulović, novinarka TV produkcije ZVO Vukovar, a odnosi se na farmu magaraca ali i drugih domaćih životinja o kojoj brine četvoro dece koji, zajedno sa svojim roditeljima, pokazuju da je uz dobru organizaciju i slogu i život na selu veliko zadovoljstvo i prednost.

U muzičkom delu emisije gost je veoma talentovana trinaestogodišnja Tara Vujisić, solista Dečjeg hora RTS, koja je za svoje nastupe već osvojila više nagrada i priznanja. U emisiji ćemo uživo čuti  numeru „Moj golube”.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Muzički urednik Branka Lolić

Reditelj Ernestina Gligorijević