Čitaj mi!

Kvadratura kruga: Od garaže i lemilice do Boinga i Nase

Kada je pre dve i po decenije počeo da proizvodi prve mikrokontrolere, Nebojša Matić ni sanjao nije da će jednog dana njegove proizvode kupovati Boing, Nasa, Ferari, Tojota i Tošiba.

Nebojša je mikrokontrolere počeo da sklapa još kao student, uz pomoć štapa i kanapa, tačnije uz pomoć lemilice i priručnih sredstava. Mnoga znanja iz te nove oblasti elektronike bila su mu nedostupna jer je tim poslom počeo da se bavi u vreme kada nije bilo Interneta.

Tako je bilo u početku, a danas „Mikroelektronika" ima automatizovanu proizvodnju i ljude koji proizvode softverske i hardverske razvojne alate za ceo svet. Oni predstavljaju mozak svakog savremenog uređaja, kamera, automobila, satelita...

„Mikroelektonika" je jedna od retkih firmi u Srbiji u koju studenti iz sveta dolaze na praksu i jedna od retkih kompanija u našoj zemlji u kojoj radna nedelja traje četiri dana.

Razvojni put inženjera Nebojše Matića pratila su mnoga odricanja i žrtve. Sedam godina je radio po 20 sati dnevno, odrekao se i letovanja i zimovanja, a prvi automobil kupio je u 38. godini. Bez ičije pomoći stvorio je firmu koja danas zapošljava 90 ljudi, ima oko 3.000 kvadrata poslovnog prostora, nekoliko svetskih izuma i standarda u toj oblasti i više od 2.000 proizvoda koje izvozi u 130 zemalja.

Urednik: Branko Stanković
Snimatelj: Darko Bursać
Montaža: Marija Baronijan Šašić