Čitaj mi!

Savremeni svetski pisci: Patrik Beson

Britke, lucidne, ubojite rečenice, obojene ničeanskim paradoksom i razigranim humorom, donele su, još u mladosti, francuskom piscu Patriku Besonu titulu najdarovitijeg autora svoje generacije.

Piše romane, pripovetke, eseje i publicističke tekstove. Za roman "Dara" dobio je Gran pri Francuske Akademije, a za naslov "Brabanovi" prestižnu nagradu Renodo. Više od dvadeset njegovih naslova objavljeno je kod nas. Među najpoznatijima su "Julije i Isak", "Puškinova smrt", "Veština zavođenja", "Srđan, Miloš i Milena", "Ali reka će ubiti belog čoveka"...

Patrik Beson
Patrik Beson

Kao veliki prijatelj Srbije, sredinom devedesetih godina prošlog veka Patrik Beson ustaje protiv maniheističkog mišljenja francuskih i svetskih medija i objavljuje esej "Protiv klevetnika Srbije" - u kome ukazuje da istina nije uvek na strani jačeg - kao i brojne polemičke tekstove protiv jednoumlja evropske javnosti. U Srbiju je dolazio nebrojeno puta, a tokom nedavnog boravka u Beogradu, predstavio je jedan od svojih novih naslova "Đoković, odbijam!"

Neda Valčić Lazović i Patrik Beson
Neda Valčić Lazović i Patrik Beson

U večerašnjoj emisiji, Patrik Beson govori o tome zašto se u Beogradu oseća kao kod kuće, zbog čega je objavio knjigu o Novaku Đokoviću, o ljubavi kao temi bez koje nema romana, kao i o Evropi u kojoj danas preovlađuju hitlerovske vrednosti.

Neda Valčić Lazović
Neda Valčić Lazović

Urednik i autor Neda Valčić Lazović
Snimatelji Dejan Jovanović SAS i Vladimir Bokalović
Montaža i režija Ivana Stivens