Čitaj mi!

Naši susreti: Teslina naučna fondacija - Njujork 2023.

Tesla je večita inspiracija, saglasni su ovogodšnji dobitnici nagrade "U duhu Tesle" koju dodeljuje Teslina naučna fondacija iz Filadelfije. U hotelu Njujorker i ovog januara okupili su se entuzijasti, kreativni i nadareni ljudi.

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije (TNF) deset godina slavi dostignuća jednog od najvećih naučnika svih vremena, Nikole Tesle. Simbolično, skup se održava u hotelu Njujorker u Njujorku u kom je srpski i svetski genije proveo poslednje godine života.

Memorijalna konferencija je i ovog januara okupila stručnjake i poštovace iz celog sveta, a ono što je događaju dalo posebnu važnost je činjenica da je Teslina naučna fondacija zvanično dobila svoj dan, 14. januar, koji je proglasio gradonačelnik Njujorka, Erik Adams.

U emisiji govore direktor Tesline naučne fondacije Nikola Lončar, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, naši stručnjaci i umetnici, dobitnici priznanja koji su došli u Njujork sa različitih meridijana, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, dr Majk Sajfer koji je skoro pet decenija posvetio izučavanju ličnosti i dela Nikole Tesle i prvi u svetu odbranio doktorsku disertaciju na tu temu.

Posetioci su imali priliku da vide reviju srpske narodne nošnje, a posebnom doživljaju manifestacije doprineo je četrnaestogodišnji Andrej Mikulić iz Banjaluke, master Rubikove kocke koji je napravio mozaik, Teslin portret!

"Živeće Teslin narod dok je Srba u otadžbini i rasejanju", poručuje predsednik fondacije, Nikola Lončar...  

Saradnik i snimatelj Dragan Rakonjac

Urednik emisije Tamara Drezgić