TV lica: Gordana Popović

Današnja gošća u emisiji TV lica će skromno pitati po čemu je zaslužila da bude gost jer je ona u Srbiji, najpoznatija kao Perina žena. Njen suprug je šahovski velemajstor Petar Popović, prvak Jugoslavije, treći u svetu, svojevremeno naš reprezentativac, a o njoj najbolje govore njeni uspesi...

Od 1815. godine ona je prva žena profesor na Elektrotehnici u Beču, dobitnica je brojnih nagrada između ostalog i prva Srkinja koja je dobila Časni krst države Austrije za nauku. Postala je austrijska državljanka po specijalnom paragrafu zakona za postignute rezultate u oblasti nauke, ali je zadržala i srpsko državljanstvo.

Danas je austrijski ekspert u Evropskom istraživačkom savetu i sa saradnicima odlučuje o budžetu od 13,5 milijardi evra. Najbolje se opušta i razmišlja uz Mokranjčevu muziku okružena fotografijama rodnog Negotina, Knjaževca, Velikog Izvora, Orašca i Novog Sada.

Najvećim dostignućem smatra to što je majka tri uspešna mladića koji su sada na poslovima i studijama širom Evrope, a najsrećnija je kada su svi na okupu.

Emisija je snimana u Briselu, u vreme praznika kada je dr Gordana Popović predstavila svoje radno mesto u Evropskoj komisiji, saradnike, pokazala neka od najlepših turističkih mesta u Briselu i na kraju dana predstavila porodicu.

Autor Tanja Peternek Aleksić

broj komentara 0 pošalji komentar