Ustav Republike Hrvatske

TV premijera neverovatne priče o predrasudama i netrpeljivosti, koja je ujedinila region, a u kojoj je Nebojša Glogovac maestralno odigrao jednu od svojih poslednjih uloga - lik Vjekoslava Kralja, profesora istorije, nacionaliste i transvestita. (2016)

Film priča komplikovanu a opet tako jednostavnu priču o četvoro običnih ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih jer se razlikuju po imovinskom statusu, sudbinama, seksualnim afinitetima, nacionalnosti i veri. I verovatno nikada ne bi međusobno prozborili ni reč, da ih nesreća na to ne natera i učini da zavise jedni od drugih... Veoma polako ali i bolno, oni počinju da se otvaraju i prepoznaju ono ljudsko jedni u drugima.

Ljubavna priča o mržnji, koja ruši granice i razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima, pobrala je odlične kritike i osvojila niz nagrada na festivalima širom sveta, od kojih je najvažnija nagrada za najbolji film, festivala u Montrealu - Grand Prize of the Americas, gde je film imao međunarodnu premijeru.

Zatim, na vodećem festivalu nezavisnog filma u Velikoj Britaniji i Evropi - Raindance, osvojila je nagradu za najbolji film, najbolji scenario i najbolje glumačko ostvarenje - Nebojša Glogovac. Time je Ustav Republike Hrvatske postao prvi film u 25 godina dugoj tradiciji ovog festivala koji je uzeo tri glavne nagrade. Tu su i nagrade sa festivala u Santa Barbari, Milanu, Lečeu, Puli...

Uloge: Nebojša Glogovac, Ksenija Marković, Dejan Aćimović, Božidar Smiljanić...

Režija: Rajko Grlić

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 08. maj 2018, 11:08) - Viki [neregistrovani]

Odličan film!

Bravo za muziku, režiju, scenario a najviše bravo za sjajne glumce, posebno za Nebojšu!
Davno nisam odgledala bolji film! Moj naklon.

(subota, 05. maj 2018, 17:17) - anonymous [neregistrovani]

Strava film, Nebojša neponovljiv :)

Hrvatski filmovi su sve bolji i bolji, posebno drame. Ovaj film je divan vredi ga pogledati :)