Dorotej

Dorotej je jugoslovenski film iz 1981. godine, čija je radnja smeštena u srednjovekovnu Srbiju, početkom XIV veka. Neke od scena u filmu su snimane na ostacima srednjovekovnih tvrđava, kao što su Maglič i Beograd. (1981)

Feudalna Srbija 1308. godine. Monah Dorotej, travar, dođe u manastir da bi lečio starog igumana. Monah Nikanor priprema preuzimanje položaja u manastiru, pa se njegovo nepoverenje prema Doroteju pretvara u otvoren sukob kad iguman ozdravi.

U narodu se proširi glas da je Dorotej čudotvorac. Vlastelin Lauš poziva Doroteja da ga izleči od rane koja se dala na zlo. Zapovednik vojske Dadara nameće se gospodarici Jeleni, Lauševoj ženi, nadajući se da će Lauš da umre i da će on da preuzme gospodarstvo. Jelena se približi Doroteju koji leči ne razlikujući ljude po značaju, već po patnji.

Prirodno, između njih dvoje nastaje duhovna veza koja prerasta u ljubav. Tada se bude mračne sile zla. Nikanoru i Dadari izmiče poslednja prilika za osvajanje vlasti. U svetu čiji su oni predstavnici nema mesta za ljudskost i ljubav.

Uloge: Gojko Šantić, Gorica Popović, Velimir Bata Živojinović, Darko Damevski, Veljko Mandić...

Režija: Zdravko Velimirović

broj komentara 0 pošalji komentar