Fudbal - SP: Hrvatska - Nigerija

U subotu na našem Prvom programu emitujemo direktan prenos utakmice prvog kola grupe D izmedju Hrvatske i Nigerije.

Ove dve reprezentacije nikada se nisu sasatajale na Svetskim šampionatima do sada, niti su igrale prijateljske mečve.

Hrvatima će ovo biti peto učešće na Svetskim prvenstvima. Do sada su najveći uspeh postigli 1998, kada su zauzeli treće mesto. Propustili su od nezavisnosti samo jedno Svetsko prvenstvo 2010. u Južnoafričkoj Republici, a na na poslednjem šampionatu u Brazilu zauzeli su tek 19. mesto pošto su eliminisani u grupnoj fazi.

Od 1996, na ovamo, Hrvati su propustili i samo jedno Evropso prvenstvo, 2000. u Holandiji i Belgiji, a u Rusiji će ih kao selektor predvoditi Zlatko Dalić. Njihovo glavno oružje je njihov kapiten i plejmejker Luka Modrić, a pored njega Hrvatska se uzda i u snagu golmana Subašića, štopera Lovrena i Ćorkuke, veznih igrača Kovačića, Rakitića i Brozovića, te napadača Mandžukića, Perišića, Kalinića i Kramarića.

Imaju izuzetno jak i iskusan sastav, i željni su prvoh četvrtfinala posle 20 godina.

Sa druge strane, Nigerija je debitovala na Svetkim šampionatima 1994. u Sjedinjenim Američkim Državama, i od tada nisu igrali samo u Nemačkoj 2006.

Najveći uspeh postigli su upravo u Americi 1994, kada su bili deveti, a na prošlom Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014. Nigerija je osvojila 16. mesto posle poraza u osmini finala. Tri puta bili su pobednici Afričkog Kupa Nacija. Poslednju titulu osvojili su u Africi 2013, a na poslednja dva takmičenja na svom kontinentu nisu ni učestvovali jer se nisu kvalifikovali.

Nigerija itekako računa na ovom prvenstvu na Džona Obija Mikela, Viktora Mozesa, Onazija, Ahmeda Musu, Aleksa Ivobija, a sa klupe će kao selektor ekipu voditi 64-godišnji Ror, koji vodi tim od 2016.

Komentator utakmice biće Nemanja Matić. 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar