Bugarska i EU, deceniju kasnije

Priča o uspehu ili priča o izneverenim očekivanjima?

Jedan bugarski vic iz 80-ih godina glasi - koja je najtužnija zemlja na svetu? Odgovor je Bugarska, jer je za nju Srbija Zapad. 

„Za vreme komunističkog režima, Srbija je defakto bila zapad za Bugarsku. Svi smo tada kupovali specijalne antene da bismo gledali srpsku televiziju, da bismo mogli da vidimo život na trulom zapadu. Tada je izgledalo da potrošački raj počinje na našoj granici sa Srbijom". Tako ono vreme opisuje jedan bugarski političar.

Već više od deceniije Bugarska je članica Evropske unije. Zvanični podaci pokazuju da je od ulaska Bugarska udvostručila bruto domaći prooizvod, a prosečne bruto plate skočile su sa 180 na 580 evra. Ipak, Bugarska je najsiromašnija zemlja EU koju prate problemimi sa korupcijom i kriminalom. 

Kakve promene Bugari vide u svakodnevnom životu, je li članstvo Bugarske u Evropskoj uniji priča o uspehu ili priča o izneverenim očekivanjima i kakve sve to veze ima sa Srbijom?

U Oko magazinu pogledajte specijalnu emisiju o zemlji koja je nedavno završila predsedavanje EU. 

Autor: Dušan Gajić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]