Donor organa: biti ili ne biti?

Šta je pretpostavljena saglasnost o doniranju organa

I danas su poslanici raspravljali o setu o medicinskih zakona u Skupštini, a poslednjih dana najviše prašine je podigao Zakon o presađivanju organa, odnosno odredba o pretpostavljenoj saglasnosti o doniranju organa. To znači da bismo od trenutka kada zakon, o kome se glasa sutra, stupi na snagu, svi mogli da budemo potencijalni donori. Malo je reći da je javnost podeljena, i zato su tema Oka svi naši strahovi kada je o ovoj temi reč.

Gosti emisije su pukovnik prof. dr Đoko Maksić, načelnik Klinike za nefrologiju i koordinator za transplantaciju VMA, i Ana Stamenković, novinarka RTS-a koja već godinama vodi kampanju o transplantaciji Produži život. Govoriće i Danica Grujičić, načelnica Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, kao i Nikolina Vujackov, koja čeka transplantaciju jetre.

Emisiju vodi Nataša Đulić Banović.
Urednik: Gorislav Papić

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. jul 2018, 19:24) - anonymous [neregistrovani]

Transplatacija I donorstvo u Srbiji

Idem 27 godina na dijalizi,a imam 46 godina,vec deset godina se vrti ista prica I vec deset godina slusam kako imamo 200000 potpisanih donorskih kartica,a da imamo samo tri donora na milion stanovnika,transplatacija I donorstvo u nasoj zemlji je nocna mora I cist horror,I poprilicno sam siguran da se nista u skorije vreme nece poboljsati...Ovo govorim is sopstvenog iskustva,u mestu gde idem na hemodijalizu vec osam godina nisu nikoga pozvali na kadavericu trasplataciju,transplatacija see samo pacijenti Koji imaju nekog srodnog davaoca is porodice...hvala!

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]