Oko magazin: Američki pogled na Balkan

Beograd i Vašington - od Dana srpske zastave do kreativnog rešenja za kosovski problem .

Tokom nedavnog boravka u Vašingtonu, prilikom obeležavanja dana srpske zastave, osim podsećanja na period kada su američko-srpski odnosi bili na vrhuncu, premijerka Ana Brnabić je od kopredsedavajućeg srpskog Kokusa u američkom Kongresu dobila pismo.

Kongresmen Ted Po piše da se u duhu prijateljstva, od Srbije traži da obelodani materijal u vezi sa suđenjem i ubistvom Draže Mihailovića. Istovremeno, predsednik Republike naglašava da Srbija treba da stremi ka boljim odnosima sa Sjedinjenim Državama, ali navodi i da Amerika treba da razume da Srbija ne može da pruži više od onoga što su njeni interesi. Iz Vašingtona poruka - Beograd i Priština treba da pronađu kreativno rešenje. Šta znači to rešenje i da li Amerika drugačije gleda na Balkan?

Amerika je ovih dana zaokupljena podelama u svom društvu, i to onim na rasnoj osnovi. Juče je obeležena godišnjica nereda u Šarlotsvilu, kada je na skupu ultradesničara jedna žena izgubila život. U isto vreme, ti isti ultradesničari hteli su da je obeleže okupljanjem u Vašingtonu. Koliko su duboke podele u američkom društvu? 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]