Oko ekonomije: Konačno rešenje za RTB Bor?

Trka kineske i ruske kompanije

U završnici trke za strateško partnerstvo u RTB-u Bor ostale su kineska i ruska kompanija. Šta će biti presudno u njihovoj ponudi, koliki je značaj jedinog proizvođača bakra i zlata u Srbiji, kakvi su planovi za pet hiljada zaposlenih?

Od sedam zainteresovanih kompanija za strateško partnerstvo u Rudarsko topioničarskom basenu Bor, dve su ispunile i kriterijume - kineska "Ciđin" i ruska "Jugold". Koja ima bolju ponudu i kakvu, trebalo bi da se objavi uskoro, kako bi strateško partnerstvo startovalo od početka naredne godine.

Biće to i novi start za jednog srpskog proizvođača bakra, zlata i ostalih plemenitih metala koji je nakon višegodišnjih gubitaka, prošlu godinu završio u plusu. Međutim, analize su pokazale je potrebno strateško partnerstvo kako bi ovo strateški važno preduzeće, koje zapošljava oko pet hiljada radnika, bilo konkurentno na međunarodnom tržištu.

Tenderom nije definisan vlasnički udeo koji je na prodaju, već će se država opredeliti za partnera koji bude tražio najmanji udeo za obavezeno ulaganje od 350 miliona dolara. Pravo na podnošenje prijave su imale kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Koja ponuda bi bila optimalna, imajući u vidu gubitke i dugovanja, kao i kapacitet RTB BOR, šta se dobija strateškim partnerstvom, koliko je sigurna pozicija zaposlenih i kakve su okolnosti na svetskom tržištu bakra, neka su od pitanja za goste Oka ekonomije - to su ekonomisti Ljubodrag Savić i Vladimir Krulj, kao i urednica Balkan magazina Jelica Putniković.

Kako je izgledala trka za streteškog partnera - analizu daje novinarka RTSa Ružica Vranjković.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]