Koreni

Od 21. oktobra, nedeljom od 20.00, na Prvom programu RTS-a počinje emitovanje igrane dramske serije "Koreni", nastale prema istoimenom romanu Dobrice Ćosića, za koju je scenario napisao Đorđe Milosavljević a seriju režirao Ivan Živković. Producent serije je Radio-televizija Srbije, a izvršni producent "Eye to Eye" iz Beograda.

Radnja romana i serije odigrava se u imaginarnom selu Prerovo, u poslednjim decenijama 19. veka, za vreme kralja Milana, a prati život bogate seoske porodice Katić i njihovih sluga. U mnoštvu motiva i tema posebno se izdvajaju motiv porodice i porodičnog sukoba između očeva i sinova, porodično poreklo i problem identiteta, održavanje kultova srpske nacionalne mitologije, politički sukobi koji dovode do narodnog i porodičnog raskola i iskorišćavanje srpskog seljaštva za niske političke pobune, oblikovanje srpskih intelektualaca školovanih u inostranstvu, patrijarhalna despotija kao kult, uloga i položaj žene u porodici... i mnogi drugi.

"Koreni" su drugi roman Dobrice Ćosića, objavljen 1954. godine. Njime je Ćosić započeo svojevrsni ciklus romana "Deobe", "Vreme smrti", "Vreme zla" i "Vreme vlasti", u kojima se kao likovi javljaju sinovi, unuci i praunuci junaka "Korena", s osnovnom idejnom težnjom prikazivanja "romansirane istorije moderne Srbije". Književna kritika „Korene" svrstava u poetski psihološki roman, a za njega je pisac dobio i Ninovu nagradu.

Na Badnje veče 1892. Vukašin Katić dolazi u Prerovo, prvi put posle povratka sa pravnih studija u Parizu. Dočekuje ga otac Aćim, jedan od prvaka Radikalne stranke, brat Đorđe i njegova žena Simka, koji već godinama bez uspeha pokušavaju da dobiju dete, zbog čega je Đorđe ogorčen na ceo svet, pa i na svog nadničara Tolu Dačića, čiija je žena uoči praznika obliznila sinove.

Vukašin priznaje ocu da se bez njegovog znanja verio sa Olgom, ćerkom Todora Tošića, Aćimovog političkog protivnika iz Liberalne stranke, što obnovi stare i nerazrešenje porodične sukobe i razmirice...

Uloge tumače: Žarko Laušević (Aćim Katić), Igor Đorđević (Đorđe Katić), Sloboda Mićalović (Simka), Radovan Vujović (Vukašin), Dara Džokić (Milunka), Nenad Jezdić (Tola), Goran Šušljik (Nikola), Bojan Žirović (Mijat), Radoje Čupić (Andra), Miloš Samolov (Raka Aasandžija), Nebojša Milovanović (Kapetan), Milena Predić (Kata), Damjan Čorluka (Adam), Bogdan Diklić (Todor Tošić), Anica Dobra (Roza), Predrag Kotur (Narednik), Dubravka Kovjanić (Anđa), Predrag Pavlović (Nikola Čađević), Ivan Đorđević (Luka Došljak), Miona Marković (Zora), Mihajlo Nestorović (Čakaranac), Mina Sovtić (Olga), Milica Janevski (Višnja), Nebojša Dugalić (Nikola Pašić)... i mnogi drugi.

urednik serije: Marko Novaković
reditelj: Ivan Živković
scenarista: Đorđe Milosavljević (po romanu Dobrice Ćosića)
direktor fotografije: Goran Volarević, SAS
scenograf: Milenko Jeremić
kostimograf: Boris Čakširan
kompozitor: Irina Dečermić
montažer: Dejan Urošević
masker: Marija Kovačevoć Jovanović
snimatelj zvuka: Nenad Šćiban
dizajner zvuka: Vladan Koki Kostić
izvršni producent: Goran Šušljik
izvršna produkcija: "Eye to Eye" - Beograd
producent: Radio-televizija Srbije
godina proizvodnje: 2018.

broj komentara 13 pošalji komentar
(nedelja, 30. dec 2018, 17:22) - anonymous [neregistrovani]

Pohvala

Izvanredna glumacka postava, ali mene je "oduvala" gluma Gorana Susljika, nacin na koji je izneo ulogu, boja glasa, stav i emocije koje prenosi pogledom, ne mora ni rec da izgovori...

(nedelja, 11. nov 2018, 21:20) - Viktor [neregistrovani]

Igor Đorđević - epizoda 4

Antologija! Naklon svima koji su učestvovali u kreiranju ovog umetničkog DELA!

(nedelja, 04. nov 2018, 19:17) - Marijana [neregistrovani]

Pohvala

Procitala sam sve sto je Dobrica Cosić napisao. Koreni su pocetak price o porodici Katic. Serija je ostavila podjednako jak utisak na mene kao i knjiga. Sve pohvale svim ljudima koji su radili na njoj. Posebno Zarku Lausevicu. Pokazao je koja je glumacka velicina bio i ostao.

(ponedeljak, 22. okt 2018, 22:26) - Nataly69 [neregistrovani]

Svaka cast!

Vrhunska gluma...svih,ali neka ne zamere mladji...od glume G-dina Lausevica srce ima nepravilan ritam a oci ne zadrzavaju suze!Divna saga o porodici,srpstvu,ljubavi,patriotizmu koji je u ovo doba diskutabilan..procitala sam preko reda najpre Vreme smrti pa onda Korene ali je i godinama nakon toga neizbrisiv potresan osecaj nakon citanja tih dela.Cestitam svima koji su ucestvovali u stvaranju serije..ako je ovakav utisak ostavila I epizoda mogu samo da zamislim kako cemo se osecati na kraju...

(ponedeljak, 22. okt 2018, 17:39) - anonymous [neregistrovani]

Bez komentara

Prvu epizodu smo u kuci svi odgledali bez da je iko rec progovorio! To govori kojom silinom je udarila prva epizoda. Sve pohvale, dostojan prikaz romana. Nadam se da ce i ostale epizode biti ovako kvalitetne.

(ponedeljak, 22. okt 2018, 07:52) - Biljana [neregistrovani]

Serija Koreni

Sjajno!!!Uzivala sam.Veliki naklon,glumackoj ekipi.Bravo,za Zarka Lausevica...uzeleli smo se,da ga vidimo i uzivamo u njegovom,glumackom umecu.
Uzivacemo.

(nedelja, 21. okt 2018, 23:00) - Gordan [neregistrovani]

Fantazija

Definitivno, vrhunska serija. Cizmasi, Senke had Balkanom I sada Koreni. Srpskoj produkciji moze samo da se pozavidi I to ne samo na Balkanu, vec I u Evropi. Neverovatno prenosenje emocija. Vrhunska gluma,, kostimi, ambijnt, fotografija, ama sve. Bravo

(nedelja, 21. okt 2018, 22:49) - Тамара [neregistrovani]

Одлично

Текст, режија, глума, сценографија, све је одлично. Хвала целој екипи :)

(nedelja, 21. okt 2018, 21:50) - Sanja [neregistrovani]

BRAVO

Kao da posle 3o i vise godina citam roman.Bravo za sve koji su osmislili i izneli seriju.Nadam se nastavku u istom kvalitetu.

(nedelja, 21. okt 2018, 21:36) - sima sremčev [neregistrovani]

koreni

Fenomenalno. Svaka čast svim glumcima. Žarko je fantastičan. Ovo će ako ovako bude dalje biti jedna od najboljih serija ikada snimljena.