Oko magazin: Tito u Podgorici, Če Gevara u Kragujevcu

Kako je po hitnom postupku izglasana odluka da se spomenik Brozu postavi u bivšem Titogradu i kako je čuveni kubanski revolucionar nekada tražio oružje u Šumadiji.

Da Petar Drugi Petrović Njegoš nije prihvatljiv svima u Crnoj Gori nije nova vest. Tako da nije čudo kad se već odustalo od ideje DPS-a da Njegošev rođendan bude dan kulture, da taj isti predlog bude odbijen i kad ga predloži Demokratski front. Ali novost je da pored najvećeg crnogorskog pesnika postaje sporan i najveći pisac crnogorskog porekla Danilo Kiš. A nesporan je, zato Josip Broz Tito. Njemu će, i to je najnovija vest, biti podignut spomenik u Podgorici. Šta se to dešava u Crnoj Gori?

Pre skoro 60 godina, bivšu Jugoslaviju je posetio čuveni kubanski revolucionar Če Gevara. Tada je njegova popularnost bil tek u začetku, a dolazio je u posetu čoveku koji je za njega bio zvezda komunizma. Na putu kroz Jugoslaviju, posetio je i Kragujevac, gde je trazio oruzje za svoju revoluciju. Šta je želeo da dobije, a šta je poneo iz Kragujevca i zašto se o toj poseti malo zna?

Urednik emisije: Gorislav Papić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]