Dugo putovanje u rat

Dokumentarni film koji dubinski analizira uzroke Prvog svetskog rata.

O tome kako su Austro-Ugarska i Nemačka pripremale ratni sukob decenijama i godinama pre Sarajevskog atentata, govore najeminentniji svetski istoričari.

Poput najnapetijeg igranog filma, ovaj dokumentarac vodi gledaoce po dvorovima i kabinetima predsednika vlada, kroz zakulisne političke i vojne igre, istovremeno analizirajući širi kontekst i donoseći male, životne detalje situacija u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope.

Učestvuju: John C.G. Röhl, Hew Strachan, Dominic Lieven, Annika Mombauer, Oleg Airapetov, Georges-Henri Soutou, Lothar Höbelt, Stig Förster, Jean-Paul Bled, Alan Sked, Dušan Bataković

Scenarista, producent i reditelj: Miloš Škundrić
Produkcija: Paradox Film d.o.o.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. nov 2018, 22:54) - Nikola Ćurčić [neregistrovani]

Dugo putovanje u rat

Film je fantastičan. Molimo za reprizu.

(nedelja, 11. nov 2018, 17:33) - Zainteresovana [neregistrovani]

Dugo putovanje u rat

Predivna emisija, molim vas da je reprizirate, to vredi ponovo pogledati.

(subota, 10. nov 2018, 12:33) - Branko Stefanović [neregistrovani]

Najbolji dokumentarac o uzrocima Prvog svetskog rata

Ovaj dokumentarac sam pogledao na festivalu dokumentarnog filma u aprilu 2018.godine. Izuzetno je značajan za Srbiju i Srbe kao narod jer skida anatemu sa nas da sm mi glavni uzrok Prvog svetskog rata. Tu se jasno prikazuje da je Nemačka (to jest car Viljem II) nameravala da izvazove rat sa Rusijom i Francuskom, uverena da ih može pobediti u brzom ratu a preko provokacije Rusije napadom Austrougarske na Srbiju. Sve to su želeli da urade nezadovoljni kolonijalnom podelom sveta. Takođe su bili uvereni da će kraljevina Velika Britanija ostati neutralna u tom ratu. Svaki Srbina na kugli zemaljskoj treba da ga pogleda jer jasno pokazuje da je u vezi I svetskog rata Srbiji i Srpskom narodu savest mirna i da su Nemci i Austrougari isprovocirali radikalne elementa u srpskim vojnim i paravojnim strukturama za izazivanje rata unapred žrtvujući prestolonaslednika Ferdinanda. Ukratko, što god kraljevina Srbija tada radila i ponašala, bila je predviđena agresija na Srbiju i njena okupacija ili bezuslovno vazalstvo sa potpunim zanemarivanjem nacionalnih i državnih interesa.