Dosije 128

In Memoriam: Miodrag Radovanović Mrgud (1929-2019)

Povodom smrti velikog srpskog glumca Miodraga Radovanovića Radio-televizija Srbije, 16. januara emituje televizijski film iz vlastite produkcije "Dosije 128" u kojem je Radovanović ostvario jednu od svojih značajnih uloga za našu kuću. Film je snimljen 1998. godine prema scenariju Velimira Lukića i u režiji Petra Cvejića.

Radnja ovog televizijskog filma smeštena je u Beogradu, rodnom gradu pisca scenarija Velimira Lukića, šezdesetih godina prošloga veka. Bilo je to vreme Saveza komunista i partijske discipline u kojem je slobodno mišljenje i slobodno ponašanje pojedinaca predstavljalo jeres.

Ovo je drama o političkom obračunu, o metamorfozi visokih intelektualaca spremnih da učine sve ne bi li se dodvorili vlasti i zadržali svoje privilegije. U isto vreme - ovo je i jedna ljubavna priča koja, u političkim okolnostima koje je prate, biva zloupotrebljena upravo zbog onih dobro poznatih viših ciljeva.

Uloge tumače: Jasmina Ranković, Miodrag Radovanović, Vojin Ćetković, Miodrag Krivokapić, Dragan Petrović, Nebojša Ilić, Ivan Bekjarev, Goran Sultanović, Mirko Vlahović i drugi.

Reditelj: Petar Cvejić

Scenarista: Velimir Lukić

Direktor fotografije: Predrag Todorović

Scenograf: Jasna Dragović

Kostimograf: Miroslava Čohadžić

Montazer: Radomir Todorović

broj komentara 0 pošalji komentar