Moja lepa Srbija: Niš, četvrti deo

Nišava se uvukla među kamene litice i kao velika, tamnozelena zmija, puzi ka niškoj kotlini. Sičevaćkom klisurom, poput nekih hitrih mrava, jure automobili pravcem Niš - Pirot i obrnuto.

Između dva kamena visa, ugnezdio se treći i kao velika kapa pokriva vidik u nepoznato.Golo kameno teme puši se od surih oblaka. Kao da vrela kamena glava isparava. Travke, usamljeni vitezovi, odolevaju vetrovima što rasahlađuju temena okolnih brda. Tamno zelenilo udoline paraju crveni krovovi kuća u selima Sićevo i Ostrovica.Brana u Sićevačkoj klisuri, kamenom šakom, zaustavlja tok Nišave. Da reka predahne i isprati nešto svetlosti iz stare elektrane, a zatim nastavi put Niša i Južne Morave.

Na svom putu kroz živopisnu Sićevačku klisuru, Nišava predahne dva puta, pregrađena betonskim branama kod sela Ostrovica i na izlazu iz kanjona, kod sela Sićeva.

Pre više od jednog veka kod Ostrovice je izgrađena mala hidroelektrana Sveta Petka. Radost Nišlija je bila neizmerna kada je grad, 1909. godine zablistao pod svetlošću uličnih sijalica.

Urednik: Vladimir Novaković
Autor teksta: Dragan Stojanović
Snimatelji: Pavle Tanasijević i Željko Jovanović
Montaža: Jakša Bakočević

broj komentara 0 pošalji komentar