Borderland soundtrack: Demokratija

U ovoj epizodi se analizira političnost muzike danas i zašto se Balkan u tom kontekstu smatra "Afrikom Evrope".

Surova društvena realnost koju živimo za brojne muzičare različitog profila nepresušan je izvor inspiracije. Beznađe, mržnja, nacionalizam, populizam, kriminal, korumpiranost, ekonomska i socijalna nejednakost, ali i globalni potezi čovečanstva koji su nas doveli do toga da se bojimo i da se ne borimo, teme su saundtreka koji snažno odjekuje duž granica Balkana u poslednjoj deceniji. Međutim oštrica njihovih pesama je tuplja nego osamdesetih kada je postojala jača cenzura, a njihove poruke često se drugačije tumače i zloupotrebljaju u dnevno-političke svrhe. Govore: Damir Avdić, Aleksandar Dragaš, Zoran Prodanović Prlja i Damir Martinović Mrle (Let 3), Marko Šelić (Marčelo), Edin Osmić (Edo Maajka), Boris Vlastelica (Repetitor), Brano Jakubović i Vedran Mujagić (Dubioza kolektiv), Darko Rundek, Vladimir Radusinović Radule (Atheist Rap), Branko Golubović (Goblini), Mile Kekin, Vasko Atanasoski (Bernays Proaganda), Nenad Marić (Kralj Čačka) i drugi.

Serijal dokumentarnih TV emisija "Borderland soundtrack" autorke Brankice Drašković bavi se ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i razvojem kulturne saradnje na postjugoslovenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara koje vode iste vrednosti u tom angažmanu.

Prateći hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika u 10 polusatnih tematskih emisija se kroz kombinaciju ličnih sećanja, iskustava i stavova protagonista, arhivskog i namenski snimanog materijala predstavljaju različiti primeri nepristajanja pojedinaca na uniformnost mišljenja kakvo nameću kolektivni snovi.

Dramaturški tok emisija podcrtava saundtrek od preko stotinu pesama čije poruke posredno grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale i svojim vrednostima i danas, kada rokenrol zajedništvo već odavno ne postoji, čuvaju duh "sedme republike" kao jedne od blistavih metafora ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju na postjugoslovenskom prostoru.

Serijal je inspirisan knjigom "Sedma republika" Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu i posvećen svima onima koji nisu odustali od osvajanja prostora slobode.

broj komentara 0 pošalji komentar