Oko magazin: Sve nijanse žute i pojas spasa za DSS

Ukrupnjavanje u opoziciji i afera "Ibica" koja je već srušila jednu vladu i uništila bar jednu političku karijeru

Pre pet godina Demokratsku stranku napustili su njen bivši predsednik Boris Tadić i potpredsednik Dušan Petrović. Juče su joj se vratile Socijaldemokratska stranka i partija Zajedno za Srbiju. Pre pet godina DS je napustio i nekada najbolji vaterpolista sveta Aleksandar Šapić. Predsednik opštine Novi Beograd profilisao se kao perspektivan političar i mnogi smatraju da je njegova stranka Spas jedini spas za nekada bitni DSS. Šta donose ove promene na opozicionoj sceni?

Bilo je to 2017. godine u luksuznoj vili na španskom ostrvu Ibica. Učesnici su bili dva uticajna austrijska političara, supruga jednog od njih, inače Banjalučanka i jedna Ruskinja u ulozi nećakinje oligarha koji bi da ulože novac. I baš sada sedam dana pred evropske izbore snimak tog susreta pojavio se u javnosti, srušio austrijsku vladu i uništio političku karijeru Štraheu. Da li će biti posledica afere Ibica i van Austrije i zašto je tajming tako pažljivo biran.

Ni pre afere Ibica stranke okupljene oko Matea Salvinija nisu mogle da računaju na pobedu na evropskim izborima ali je njihov cilj da se nametnu kao alternativa vladajućim politikama u Evropi. To je posebno vidljivo u ekonomiji gde Italija i još 9 zemalja koje nazivaju populističkim žele da pokažu da politika štednje i stezanje kaiša nije jedina moguća. Kakvi su rezultati populističkih ekonomija, ima li života bez MMF-a i može li ovaj blok da kreira novi ekonomskih model?

Urednik emisije: Gorislav Papić

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]