Oko: Milorad Dodik

Otkud sad ideja Izetbegovićeve stranke za ukidanjem Republike Srpske, menjanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i šta znači iskorak ka bosanstvu.

Skoro 50 godina od Islamske deklaracije Alije Izetbegovića njegova Stranka demokratske akcije održala je kongres u Sarajevu na kojem je Alijin sin Bakir ponovo izabran za predsednika dok je Bakirova supruga Sebija dobila najviše glasova kao buduća članica predsedništva. Ipak, ključna vest sa Kongresa bila je programska deklaracije stranke koja je imala odjek skoro kao nekada Alijina islamska deklaracija. Naime, SDA je javno izašla sa platformom ukidanja Republike Srpske, menjanja Dejtonskog sporazuma i iskoraka ka stvaranju bosanskog identiteta.

Da li je platforma zabrinula Srbe u Republici Srpskoj i uopšte sve Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini? Kako je reagovala tzv. međunarodna zajednica i da li bi trebalo očekivati reakciju Srbije kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma?

Koliko je ova deklaracija opasna u situaciji kada SDA nema snagu ni za mnogo manje stvari od promene Ustava i unutrašnje strukture Bosne i Hercegovine?

Gost: Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine

Autor emisije: Gorislav Papić

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]