Moja lepa Srbija: Smederevo, drugi deo

Tamo gde sunčevi zraci u zalasku ljube zidine moćne srednjovekovne tvrđave, tu gde istorija i savremena industrija idu ruku pod ruku kao stari znalci, određujući sadašnjost i gledajući u budućnosti, tamo je Smederevo.

Lepi dani su i u delu Smedereva koji se danas zove Plavinac. Sa terase vile se pogled pruža preko plodnih vinograda sve do obala Dunava, a i dalje.

Kada je knez Miloš od izvesnog Turčina kupio vinograd sa idejom da napravi podrum vina i konak, sigurno nije ni slutio da će čokot vinove loze i vila biti toliko dugovečni. Vili je tokom vremena menjana namena, a menjala je i vlasnike. Danas se gordi sačuvanim stilskim nameštajem iz vremena monarhije.

Život u Smederevu obeležio je i Dimitrije Davidović, pisac prvog srpskog ustava. Iako često osuđivan zbog svog dejanija, Smederevo je ostalo njegov dom.

Sartid i Železara, koja je započeta 1964. godine i završena 1971, probudila je novi život u Smederevu. Time je zemlja ušla u red modernih razvijenih industrijskih zemalja, a Smederevo po njima postalo poznato.

Ilija Milosavljević Kolarac, dobrotvor i zadužbinar, Milorad Arsenijević Balerina i Đorđe Vujadinović Nosonja, fudbaleri, s ponosom su i dostojno pronosili ime svoga grada. Tu je i čuveni reditelj Radivoje Lola Đikić koji je u svojim serijama proslavio plejadu jugoslovenskih glumaca na čelu sa Mijom i Čkaljom. Smederevo je na neki način dom i Branislava Nušića u čiju čast i danas organizuje festival, pozorišne dane.

Danas sa 108 hiljada stanovnika Smederevo korača ka novinama, ka budućnosti sigurnim korakom i sa vekovnim iskustvom i tradicijom.

Urednik: Vladimir Novaković
Autor teksta: Aleksandra Bogdanović
Snimatelji: Pavle Tanasijević, Ivan Stepanović
Novinar: Aleksander Vlajković
Montaža: Nemanja Radić

broj komentara 0 pošalji komentar