Svadba iz mog kraja - Knjaževac

Marija Veljković nas ovog četvrtka vodi na tradicionalnu svadbu u opštinu Knjaževac, na jugoistoku Srbije, gde će se venčati Marija Prvulović iz Knjaževca i Nemanja Milošević iz sela Debelica.

Iako je mladin otac očekivao da će se pre udati njegova starija ćerka, na njegovo iznenađenje mlađa mezimica se prva odlučila na ovaj korak. Zbog toga će imati savršenu podršku svoje sestre koja je više upućena u običaje.

Mladoženja se dugo pripremao za ovaj dan, a čin prosidbe zabeležen je okom kamere jer je bio nesvakidašnji. Mlada je bila šokirana, ali ipak pribrana.

Kroz sprovođenje svadbenih običaja provejava i priča oko veze mladoženjinog druga koji je dobio ulogu barjaktara i mladine rođene sestre. Njih dvoje su dugo u vezi, ali su nedavno raskinuli što dodatno komplikuje sutuaciju. Ipak, baka je tu da sve drži pod kontrolom, ali i da bude najveselija.

Za dobar provod pobrinuće se lokalni trubački orkestar koji je osvojio nekoliko nagrada na takmičenju u Guči.

A običaja neće manjkati. Tu su razmenjivanje prijateljskih krčaga preko kapije, tradicionalna kupovina mlade, lomljenje pogače, krađa barjaka, bacanje sita, dizanje nakonjčeta, darivanje od strane svekrve, bacanje čaše protiv malera, prenošenje mlade preko praga, darivanje kumova, starog svata i vojvode.

Svadbeno veselje započeće mladenačkim prvim plesom, a onda će uslediti fešta krunisana najlepšom mladenačkom tortom.

 

Svadba iz mog kraja - Knjaževac

 

broj komentara 0 pošalji komentar