Oko magazin: Kuća Kralja Aleksandra, maršala Tita i vojske Republike Srpske

Han Pijesak - zapuštena rezidencija i groblja srpskih vojnika.

Rezidencija kralja Aleksandra Karđorđevića, podignuta je posle I svetskog rata u Han Pijesku. Jedina kraljevska vila u Bosni i Hercegovini, bila je mesto gde je kralj obavljao državničke poslove i dovodio decu da se nadišu čistog vazduha. U nju su kasnije ušli prvo četnici pa Nemci, pa onda partizani, da bi onda postala i Titov dvorac.

Danas je potpuno zapuštena. Okolina Han Pijeska je i kraj do koga je srpska vojska došla tokom ofanzive u Bosni 1914. godine i gde su srpski vojnici i danas sahranjeni. Nalaze se u grobljima na planini Javor, teško dostupnim, o kojima na ličnu inicijativu brigu vode lovci i šumari. Mogu li ovi spomenici propisno da se obnove i obeleže, i zašto to do sada nije urađeno?

Pre šest meseci objavio je bankrot i zatvaranje većine restorana u Velikoj Britaniji. Najpoznatiji TV kuvar sada najavljuje otvaranje 21 restorana širom sveta. Džejmi Oliver počinje od Balija i Bangkoka a svoju televizijsku slavu će pokušati da naplati i u restoranima širom Evrope. Da li kuvanje na televiziji garantuje kvalitet ili samo prepoznatljivost? Šta kažu šefovi kuhinja u Srbiji, od Niša do fensi hotela u centru Beograda?

Urednik emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]