Nameštaj u Versaju

Od kralja Sunca do revolucije Upoznajmo pravo lice Versaja... kroz njegov nameštaj! Ovaj dokumentarac najnovijom tehnologijom ponovo udahnjuje život jedinstvenim predmetima iz davne prošlosti. Napravljen od drveta, srebra i bronze, nameštaj u Versaju priča nam nesvakidašnje priče o kraljevima, kraljici i slavnim majstorima, otkrivajući nam pri tom i mnoge tajne. Zahvaljujući digitalnoj prezentaciji, rekonstruisani su predmeti kojih više nema, omogućavajući nam da uživamo u raskoši srebrnog nameštaja kralja Sunca!

Film nam, kroz šest remek-dela francuskog nameštaja, otkriva lepotu versajskog duha 17. i 18. veka i, kao omaž bez presedana zlatnim rukama koje su ga napravile, vaskrsava davno prohujalu epohu. Jedinstveni predmeti koji su nekada pripadali Luju Četrnaestom, Luju Petnaestom, Mariji Antoaneti i Luju Šesnanestom pripovedaju nam očaravajuće priče: komoda od kornjačevine sa umecima od pozlaćenog mesinga, astronomski sat kao pravo čudo nauke ili, pak, najveći simbol francuskog umeća u izradi nameštaja - kraljev sto. Divićemo se i prefinjenim predmetima sačinjenim po želji Marije Antoanete - nameštaj sa klasjem i veliki kraljičin ormar za nakit.

Ovo neobično putovanje u vreme monarhije otkriva nam u isti mah sve - tehnike i talenat nekadašnjih stvaralaca, lepotu nameštaja koji su pravili, ali nas i na jedinstven način upoznaje sa ličnim ukusima slavnih poručilaca.

repriza, 6. maj u 05:35 i 13:35

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 27. nov 2016, 17:32) - Katarina [neregistrovani]

Nameštaj u Versaju je vrhunska emisija

Nameštaj u Versaju je vrhunska emisija. Bilo bi jako dobro da se još nekoliko puta reprizira.Hvala!