Paleta kulturnog nasleđa: Uhvati vreme

Baština RTS -a je predstavila izložbom radova, lik i delo, istaknute umetnice, kostimografa Miroslave Mire Čohadžić koju je sin Gordan Maričić poklonio RTS-u. Osim crteža i drugih dragocenosti ove vredne zbirke, posetioci izložbe u postavci su mogli da vide i originalne kostime koje je Mira Čohadžić stvarala tokom decenija rada u Televiziji za neke i danas dobro poznate emisije, filmoe i serije koje su obeležile zlatno doba Televizije Beograd.

Mira Čohadžić je od 1987. godine nosila zvanje istaknutog umetnika i bila član Akademije filmske umetnosti i nauke Jugoslavije. Dobitnica je Velike nagrade Ministarstva kulture Srbije i ULUPUDS-a 1994. godinu, Plakete za kostimografiju Savremena srpska scenografija i kostimografija (1977), Plakete TV Beograd, Plakete Evrovizije za kostim u Igrama bez granica (1982). Nagradu za životno delo, za celokupno stvaralaštvo i doprinos razvoju primenjenih umetnosti i dizajna, ULUPUDS je uručio Miroslavi Čohadžić 2000. godine.
Crteži Mire Čohadžić, primer su prakse za studente Primenjene ili Likovne akademije, a u postavci su i kostimi koje je Mira Čohadžić uradila za televizijske drame „Naša engleskinja", film „Brod plovi za Šangaj", „Zlostavljanje", „Nedovršena simfonija", „Pokondirena tikva", „Zla žena", „Korak guske", „Pod ruševinama, „Ubice" zatim za Folk paradu 1985, Novogodišnji program 1995, za „Kolibri- pobednici", „Folk zemljotres" i kostime i maske za „Igre bez granica".
Zbirka Mire Čohadžić sadrži 170 originalnih skica kostima za film, pozorište, televizijske emisije, dramskog, igranog i zabavnog programa; preko 500 fotografija sa raznih snimanja i manji broj porodičnih fotografija; hemeroteka sa više od 1000 isečaka iz štampe od 1957. do 2002; 32 knjige stručnih stranih izdanja iz oblasti kostimografije i modnog dizajna; lični predmeti koje je Čohadžić koristila u radu, nagrade, plakete i diplome. Bogata zbirka, sa preko 900 jedinica govori o Miri Čohadžić kao umetnici različitih interesovanja, o stvaralaštvu modnog dizajnera i kostimografa, od 1957. do 2002. godine.

Autori emisije: Aleksandra Daničić i Slavica Stefanović
Direktor fotografije: Vasko Vasović
Montaža: Zoran Popović

repriza, 2. april u 05:25 i 13:25

broj komentara 0 pošalji komentar