Georg Fridrih Hendl: Mesija

Kao krunu serije jubilarnih koncerata povodom 80. godišnjice rada, Hor i Simfonijski orkestar RTS-a i dirigent Bojan Suđić, 27. decembra 2017. godine, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine izveli su oratorijum Mesija Georga Fridriha Hendla. Kao solisti su nastupili: sopran Marija Mitić, alt Marija Joković, tenor Dejan Maksimilijan Vrbančič i bariton Nikola Diskić.

Oratorijum koji je Hendlu doneo svetsku slavu, Mesija, napisan je na engleskom, po libretu Čarlsa Dženensa, i zasnovan je na biblijskim motivima o rođenju, stradanju i trijumfu Isusa. Komponovan za, kako je za Hendla i to vreme bilo uobičajeno, dvadeset četiri dana, tokom kompozitorovog života nebrojeno je puta prerađivan i prilagođivan različitim interpretatorima.
Tokom 19. veka odomaćila se tradicija monumentalnih izvođenja Mesije sa stotinama izvođača, urađene su brojne redakcije (od kojih je najčuvenija Mocartova) kako bi se uvažile promene u instrumentarijumu, ali se danas sve više vraća izvorima, kada je na premijeri učestvovalo šezdesetak muzičara - trideset i tri u orkestru, neveliki muški i dečji hor i solisti, čiji broj, pošto uloge nisu personifikovane, takođe može da varira. Hendlova muzika simbolizuje veru u spasenje i izražava trijumf pobede, ona je postala simbol prevladavanja patnje i boli. Praznična i svetla, istinski je izraz radosti i otuda pravi izbor da označi krunu proslave značajne godišnjice.

repriza, 29. april u 04:35 i 12:35

broj komentara 0 pošalji komentar