Rihard Štraus i njegove heroine

Dokumentarni film Tomasa fon Štajnakera otkriva nam, kroz zadivljujuće putovanje, istinu o ženama u Štrausovom životu. U središtu je njegov odnos sa Paulinom, sa kojom je bio u braku čak 55 godina, sve do svoje smrti.

Paulina je javnosti poznata kao svojeglava pevačica koja je svog muža često sramotila u javnosti, ali ono što je ostalo skriveno isplivava kao velika ljubav i razumevanje, u prvim i poslednjim pesmama koje je komponovao za nju.
Šta je to što je nagnalo slomljenog starca, koji je iskusio najstrašnije epohe nemačke istorije, od zlatnih dana Carstva do nacističke diktature i posleratnog perioda, da 1948. u svojoj pesmi U predvečerje napiše jednu od najdirljivijih izraza ljubavi u istoriji muzike: Kroz tugu i radost, išli smo sa rukom u ruci.
O Štrausovom životu priča njegov poslednji živi unuk. Brigite Fasbender, Rene Fleming, Gvinet Džouns i Krista Ludvig tumače i objašnjavaju njegove glavne ženske likove. Dirigent Franc Vezler-Most bavi se Štrausovom instrumentacijom, dok nas Kristof Vagner-Trenkvic, stručnjak za Štrausovu muziku, vodi kroz njegov muzički svet.

repriza, 10. maj u 04:57 i 12:57

broj komentara 0 pošalji komentar