Jurij Bašmet i Moskovski solisti, 1. deo

Proslavljeni ruski violinista Jurij Bašmet nastupio je u aprilu 2011. sa svojim kvartetom Moskovski solisti u Kolarčevoj zadužbini, u okviru ciklusa koncerata Velikani muzičke scene. Na programu su bili: Kamerna simfonija Šostakoviča, Sonata arpeđone za violu i gudače Šuberta i Uspomena iz Firence Čajkovskog.

Srpskoj publici dobro poznat i omiljen, Bašmet je na svojoj violi paolo testori (Milano, 1758) svirao u najprestižnijim salama kao što su Karnegi hol u Njujorku, Koncertgebau u Amsterdamu, Berlinska filharmonija, Milanska skala, Moskovski konzervatorijum i Petrogradska filharmonija.
Njegovi nastupi sa Rihterom, Rostropovičem, Kremerom, Argeričevom, Gutmanovom, Muterovom, spadaju u sam vrh svetskog izvođaštva, a brojni savremeni kompozitori posvetili su mu svoja dela, dok je više od 50 koncerata za violu komponovano i posvećeno Bašmetu.
Poznat i kao namlađi profesor u istoriji Moskovskog konzervatorijuma, na koji je primljen u 35. godini, Bašmet je prvi ansambl Moskovskih solista, osnovao 1986. godine. Nakon nekoliko godina nastupa, muzičari iz tog ansambla emigrirali su iz Rusije, a Bašmet je u Moskvi 1992. godine obnovio ansambl sa grupom mladih virtuoza sa kojima i sada nastupa.

repriza u 15:00

broj komentara 0 pošalji komentar