Kajmakčalan: Kapija slobode 2. deo

Ako je Krf ostrvo spasa, ako je Vido ostrvo smrti, onda je Kajmakčalan vrh nade. Jesen 2016. godine bila je posvećena obeležavanju bitke na Kajmakčalanu. Tim povodom Obrazovno-naučni program RTS-a realizovao je emisiju u dva dela pod nazivom Kajmakčalan - kapija slobode.

Prva etapa u proboju Solunskog fronta i u konačnoj pobedi saveznika u Velikom ratu vezuje se za Kajmakčalan. Vrhovna komanda srpske vojske znala je da bez osvajanja tog vrha na visini od 2.525 m ne može biti ni konačne pobede. Zbog toga se ova bitka ubraja u najveće u celokupnoj srpskoj istoriji, a u vojnim analima ostala je opisana kao izuzetan ratnički podvig. Iskusni vojni stručnjaci, i saveznički i neprijateljski, smatrali su ovaj vrh neosvojivim.
Emisija je snimana putem bitaka od vrha Kajmakčalana do Bitolja, i po izuzetno teškom terenu prvi put je kamera zabeležila mesta koja nisu do sada bila viđena okom medija. Oko samog vrha i danas su vidljivi ostaci rovova i mitraljeskih gnezda.
U emisiji pored stručnjaka-istoričara, učestvuju i potomci ratnika ove presudne bitke u Velikom ratu.
Autor serijala je Milica Bajić Đogo, snimatelj hadži Vladan Mijailović, ton Nenad Mišić, montaža Tihomir Dukić i Goran Mijić, režija Jelisaveta Janić i Milica Bajić Đogo.

repriza, 03. jun u 02:00 i 10:00 

broj komentara 0 pošalji komentar