Putevi rimskih imperatora: Zaveštanje cara Galerija

Zaveštanje cara Galerija, poslednja emisija iz serijala Putevi rimskih imperatora, posvećena je kasnoantičkom lokalitetu Gamzigradu - Romulijani, koji se od 2007. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Ko je bio rimski imperator Galerije? Čovek na razmeđi dva sveta, paganskog i hrišćanskog, neumorni ratnik tetrarhije i branitelj granica rimske imperije, progonitelj hrićana, ali i vladar koji je doneo prvi edikt o toleranciji hrišćanstva, dečak koji je u mladosti čuvao stoku da bi kao vladar 298. godine odneo jednu od najblistavijih rimskih pobeda nad Persijancima. Istoričari, kada je reč o njemu, saglasni su samo u tome da je bio jedna od najkontroverznijih ličnosti u istoriji Rimskog carstva. Gaj Galerije Valerije Maksimijan, poslednji je rimski car uznet među bogove. U mestu svog rođenja, u okolini današnjeg Zaječara, sagradio je velelepnu palatu i nazvao je po svojoj majci Romuli - Romulijana.
U emisiji o imperatoru Galeriju i njegovom graditeljskom ostvarenju, Feliks Romulijani, govore: narator Bora Dimitrijević, istoričar dr Žarko Petković, arheolozi dr Maja Živić i dr Stefan Pop Lazić, arhitekte dr Milka Čanak Medić i Brana Stojković Pavelka.

Urednik emisije: Svetlana Ilić
Narator i autor stručnog teksta: Bora Dimitrijević
Dramaturg: Tamara Baračkov
Stručni konsultant: Brana Stojković Pavelka
Snimatelj zvuka i dizajn zvuka: Srđan Bajski i Srđan Filipović
Dron operater: Dobrivoje Kaitović
Direktor fotografije: Vasko Vasović
Montažer: Marko Dragojević
Reditelj: Ivana Stivens

repriza, 12. jun u 00:05 i 08:05

broj komentara 0 pošalji komentar